През миналата година успяхме да наваксаме всякакво изоставане и 2014-а е първата година от последните 5-6, в която фирмите влязоха с изплатено ДДС. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния блицконтрол в отговор на питане на червения депутат Петър Кънев за политиките, които води управлението за стабилизиране на икономиката.

Продължаваме да изплащаме ДДС в срокове, похвали се той. Това показвали данните за първите 3 месеца на годината.

Кабинетът ще прилага нови механизми за облекчаване на бизнеса и за стимулиране на инвестициите, стана ясно от отговора на премиера Орешарски. Една от мерките е да се облекчи достъпът на фирмите до кредити. Сериозен „помощник" в тази посока е Българската банка за развитие.

Надяваме се така да подпомогнем по-високите нива на икономически растеж, които очакваме тази година, подчерта Пламен Орешарски.

Около 250 000 са малките фирми у нас. 96% от всички фирми у нас, по данни на Петър Кънев, са микро и средни предприятия или гръбнакът на икономиката. Социалистът бе доволен от отговора, но изтъкна, че правителството е поело ангажимент за реформи. Бизнесът очаква да започнат реформи, реформи в доста сектори, които от доста време стоят нереформирани, коментира той.

Всичките ни действия са насочени към по-голяма прозрачност - както в нашите действия, така и в нормативната база. Самите усилия за намаляване на административната тежест могат да се разчитат като антикорупционни мерки.

Това обяви по-късно на брифинг в кулоарите премиерът Пламен Орешарски по темата корупция. Той припомни, че според него това е обществен проблем у нас вече повече от 24 години.

Орешарски обясни, че, когато бизнесът и гражданите не зависят в такава степен от разрешения на администрацията, това води и до по-чисти обществени отношения.
Тези аналитични констатации са вече факт за близо 50 административни режима и до края на годината при всички случаи ще надхвърлят 100. Това не е правено от което и да било българско правителство в последните 24 години, похвали се министър-председателят.

Той се спря за кратко и на обещанията за реформи в доста сектори, като намекна, че още през следващата 2014-2015 учебна година може да има пилотен старт на дуалната образователна система.