Ще подкрепим всяко компромисно име за Македония, но търсенето на име в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България.

Това заяви президентът Георги Първанов по време на съвместна пресконференция със словенския си колега Данило Тюрк по повод спора за името на Македония с Гърция.

Държавният глава даде за пример имената от типа Северна или Горна Македония, които бяха предложени от първия дипломат на Гърция Димитрис Друцас. По думите на Първанов те трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия, съобщава БиТиВи.

Какво обаче би казало населението от тази част на България?, запита той и допълни: „Нека нашите приятели намерят общото наименование, ние българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция."

Първанов добави, че страната ни подкрепя стремежа и усилията на конструктивно настроените фактори и от двете страни за намиране на взаимно приемливо решение.

Без съмнение Македония трябва да има потвърдена европейска перспектива. Колкото по-бързо се реши въпросът с името, толкова по-бързо ще се отвори и пътят на Македония към тези организации, каза още той.

От своя страна Данило Тюрк припомни, че вчера в Македония се проведоха избори, а сега важното е по-скоро да започне диалог, за да се намери решение на въпроса с името.