Увеличава се броят на германските граждани, които са против присъствие на войски на НАТО в Европа като аргумент за реакция срещу евентуална руска агресия, БНР, позовавайки се на Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Мнението им е категорично въпреки  нееднозначно отношение към водената от Кремъл и Владимир Путин политика.

"Значителна загуба на доверие в НАТО", написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten, анализирайки социологическо допитване на американски изследователски институт, проведено сред граждани на федералната република като част от международен сондаж сред граждани на 11 държави.

58 на сто от германците се обявяват против каквото и да е участие на Бундесвера в рамките на НАТО срещу Русия. Въпреки че една голяма част от хората остро критикуват водената от руския президент външна политика. Отказът от военни действия и операции се обяснява с факта, че германските граждани не искат война.

Анализаторите смятат, че подобни резултати се дължат на силен спад в доверието към Алианса - 55 на сто от германците му вярват при последното допитване, преди пет години 73 на сто от тях са го подкрепяли безрезервно.

57 на сто от германците не желаят да видят Украйна като член на НАТО и 54 на сто - като член на ЕС.

И по въпроса за или против санкции срещу Русия има различие между жителите на старите - западни и новите - източни провинции във федералната република. 26% от западните и 42% от източните се обявяват за незабавната им отмяна.