Хората от три села са изсекли сами друм през гора, скали, планина, за да имат връзка със света, стана ясно от репортаж на bTV. Жителите били принудени на пътуват до Монтана 100 км., въпреки че се намират само на 30 км. от града

Пътят, който води до Дунав мост-2, до Монтана, Горна и Долна Вереница и Винище е непроходим. Фирмата-изпълнител, която трябва да го ремонтира е поискала нова отсрочка. Това е причината вместо 30 км до близкия град, хората да пътуват около 100 км по обиколни друмища.

За това неколцина смелчаци запретнали ръкави и с фадрома поизравнили някакво трасе, разчиствали камъни, рязали тръни, скална маса, за да може да се минава. Направеният от тях път не е асфалтиран, прилича на офроуд трасе, но поне им спестява над 50 км обиколен маршрут.

Малцината шофьори, престрашили се да карат по него, казват, че така ходят до града. "Да си купим лекарства ни се връзват 100 км, вместо общо 14. Направихме го за екстрени ситуации. На ден 3-4 коли са счупени - картери, стъкло, там е за танк, няма път. Няма обществен транспорт".

Някои от работещите в града са наели временно квартира, за да запазят работата си. Мнозина са настоени да не гласуват на предстоящите местни избори, твърдят от медията.