Парламентарният шеф Цецка Цачева, опроверга казаното преди дни от US посланика Уорлик, че в България има две съдебни системи - едната за богати и влиятелни хора и друга за обикновени.

Цачева е категорична, че това не е така.

Като български държавник и политик намирам за не твърде премерено такова изказване. Най-вероятно той е бил под натиска на някаква вътрешна емоция, коментира Цецка Цачева, цитирана от БНР.

Според нея България е много напреднала и е направено много по отношение на глава "Правосъдие". По думите й все още има какво да се желае по отношение бързината на процеса и ефективността на съдебната система.

От страна на Народното събрание се стараем да създадем юридическата основа, т.е. законовите предпоставки, за да може третата, независима власт - съдебната, да функционира нормално, заключи тя.

Припомняме, остра реакция срещу думите на Уорлик последва и от страна на главния прокурор Велчев и шефа на ВКС Лазар Груев. В общо изявление двамата са категорични, че това е напълно неоснователна и неприемлива теза, която обижда магистратите в България.

Изборите за президент и местна власт най-вероятно ще се проведат на 23 октомври, заяви още Цецка Цачева, която бе в Сливен, където обсъди законодателния процес с представителите на съдебната власт в града.

Тя обясни сравнително ниския рейтинг на парламента с 45-те години, през които парламентарната традиция в България е била прекъсната.
"Едва след демократичните промени, в началото на 90-те имаме възродени традиции. Учим се в движение и съм оптимист, че занапред все повече ролята на законодателната институция ще тежи в структурата на държавните власти", заяви Цачева.