Светът познава българските вина и страната ни трябва да надгражда качеството, традициите и новаторството във винопроизводството ни. Вярвам, че българското вино ще се позиционира все по-добре на международните пазари, заяви президентът Росен Плевнелиев в Перущица. Държавният глава гостува на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев" в града за ритуалното зарязване на лозята по повод Деня на лозаря.

В приветствието си президентът Плевнелиев отбеляза, че древната история на страната ни във винопроизводството заслужава да бъде разказвана у нас и по света. Росен Плевнелиев подчерта приноса на поколения майстори-винари, производители и специалисти по лозарство и винарство, съчетали история и традиция, прогресивност и новаторство в изключителното българско вино.

Държавният глава отбеляза също и важната роля на науката за развиване на най-съвременните практики в сектора. По думите на президента Плевнелиев българското земеделие има нужда от посветени и образовани и мотивирани млади хора. „Само с помощта на младите хора на България ще продължим да изграждаме добрата репутация на страната ни като производител на висококачествено вино, което комбинира хилядолетна традиция със светло бъдеще", обърна се президентът към учениците на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев".

На ритуалното зарязване на лозята в Перущица присъстваха посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, областният управител на Пловдив Розалин Петков, както и много граждани.