2,7% е разликата между основните политически опоненти - ГЕРБ и БСП, за изборите, които ще се проведат след месец.

Това показва проучване на социологическа агенция Медиана, направено по поръчка на в. "Труд". Изследването е проведено в периода 5-9 април 2013 г. и в него са участвали 1000 души.

Преднината на ГЕРБ е толкова крехка, че водещият отбор по-добре да не разчита на нея, посочва в анализа си Кольо Колев от Медиана, цитиран от БГНЕС.

БСП рязко вдига процентите на потенциалните си избиратели - над 3 на сто само за месец. ГЕРБ обаче скача с цели 5% за същия период.
"Атака", доскоро „удушена" в прегръдките на Борисов, се реанимира и вдига с 2%, отбелязва социологът.
По думите му причината е преди всичко у Бойко Борисов и идеолозите на ГЕРБ. Осъзнавайки ясно, че мантрата "магистрали, спортни зали, Борисов строителя" няма да проработи, те побързаха да я подменят, пише още Колев.

Според неговия анализ се наблюдава консолидация на избирателите около двата основни противостоящи си политически субекта - ГЕРБ и БСП. Едните се обединяват срещу "комунизма" и "комунягите", другите около "Никога вече ГЕРБ!". Всичко започва да се интерпретира от гледна точка на това основно противопоставяне.

Нюансите изчезват. "Ние сме различни и от едните, и от другите" - това вече не носи дивидент. Избирателят иска ясно позициониране по основния въпрос! А позиционирането, именно по него, обезличава съответния политически субект.

Защото възниква логичният въпрос: "Защо да гласувам за вас, които ще играете с ГЕРБ (БСП), като мога да гласувам директно за тях?". Това нанася тежък удар върху по-малките партии, повечето от които не могат да се легитимират като значима алтернатива и остават не само далеч от границата на влизане в парламента, но дори под 1%-ната бариера, анализира социологът.

Според него се очертава една основна битка - сблъсък между големите. И към момента съотношението на силите е практически изравнено.
Избирателите, които биха предпочели нещо различно от ГЕРБ и БСП, са мнозинство, но подобна значима алтернатива отсъства. Всички останали партии, които имат шанс да преминат 4-процентната бариера, се разглеждат като подробност. От гледната точка с кого от големите са.

А тези извън БСП и ГЕРБ, които определено имат шанс да попаднат в парламента, засега са ДПС, "Атака" и "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.
СДС, ДСБ, НФСБ, ГОРД имат шанс да се борят, но времето едва ли ще им стигне, смята Кольо Колев.

Той е на мнение, че засега се очертава 5-партийно парламентарно представителство с относителен паритет между двете основни политически сили.
„И тежко и горко на този, който се опита да състави правителство в такава ситуация", посочва социологът.

В края на анализа си шефът на Медиана призовава: "И ако тези данни не ви харесват, не псувайте, а гласувайте! Защото от нас, избирателите, зависи дали ще приемем тази картина, или ще я променим".