"Мога да нося и на бой, без да бъда сломен, защото за 12 дена системата от медийни бухалки стовари върху гърба ми 12 хиляди тупалки".

Това заяви вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан на първата си пресконференция, след като бе изгонен от председателското място на партията и от всички останали позиции в нея. Местан бе придружен от съпругата си Ширин Местан.
И друга дама дойде заедно с него, а именно бившата спортна министърка и вече независим депутат Мариана Георгиева. Местан се изправи пред медиите в компанията на вече бившите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али. 
Брифингът продължи близо два часа при неистов медиен интерес.

Някъде преди Коледа стъпих на руска мина. И всички знаете резултата

"Беше ми домъчняло за вас защото оказва се освен да говоря мога и да мълча", се обърна към медиите Местан. В началото той изброи епитетите и обвиненията, които е чул и прочел за себе си през всичките тези дни: собственик на електроцентрали, верига ресторанти, на ферма, предател, изменник, шпионин, женкар, мошеник, предател на национални интереси, ислямист.

Според Местан срещу него е била проведена война, но заради водената от него политика като председател на ДПС, която е била опит да спаси ДПС от образа му на проруска олигархична партия и да го разположи стабилно в полето на евролиберални ценности.

По темата за целта, която е преследвал като лидер на ДПС, той посочи - "Това бе възможно само, ако политическото поле на ДПС се освободи от едни много опасни мини - твърдението че ДПС е етно-корпоративна партия, че е олигархична партия на руските интереси

Доган винаги е бил единственият лидер на ДПС, обяви съпредседателят Карадайъ

Доган винаги е бил единственият лидер на ДПС, обяви съпредседателят Карадайъ

Депутатът удивен, че Местан сега разбрал, че не може да е лидер

Положих големи усилия да разминирам това поле, да оборя тези митове. Съзнавам, че без да съм наивник, съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминирана опасните мини на политическото поле на ДПС. Преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи. Случи се една безпрецедентна епитетна на война, на едно охулване".

Не приемам нито начина, нито мотивите, с които бях отстранен и политически екзекутиран ритуално", обяви Местан по адрес на решението на ДПС. Той се върна назад в случващото се и разказа, че не е бил допуснат до заседанието на ЦС на партията в Сараите.

"Попитах тогавашния зам.-председател Рушен Риза дали ще имам достъп и той ми каза, че няма да имам достъп и ако нещо се промени, ще ми бъде съобщено до 9 часа на другия ден (24 декември). Нямаше обаждане. Беше ясно, че нямам достъп още при определяне на мястото на екзекуцията", разкри още Местан.

Брифингът протече тежко и мудно, прекъсван от егото на някои журналисти и от предварително написани поръчкови питания на други.

Местан отсече, че няма как да приеме мотивите, с които е изключен. "Декларацията ми не е гаф", опонира на Ахмед Доган вече бившият лидер на движението и отново повтори, че декларацията е написана в една от стаите на парламентарната група в Народното събрание и то в присъствието на други депутати от движението.

Лютви Местан си спомни и момента на прочитане на декларацията от парламентарната трибуна и призова медиите да проследят възторжените аплодисменти на другите депутати от ДПС. "Аз не им се сърдя. Отдавна съм им простил. Просто не бих искал да бъда на тяхно място", се обърна към тях Местан. Той обаче бил възхитен и горд със стотиците избиратели, които доблестно и без страх са изразили несъгласие с тоталитарния начин, по който е бил изключен.

Изплашен, Местан звънял на Плевнелиев, след като останал без охрана

Изплашен, Местан звънял на Плевнелиев, след като останал без охрана

Освен с турския, с други посланици не се бил срещал тогава

"Става ясно, че ДПС е устройвано като партия така, че да не може да понесе друг лидер освен почетния председател", коментира и вече бившата си партия Местан и увери - "Направих опит да я демократизирам, направих опит чрез дебат да се взимат решения". Той разкри и своя идея, а именно на предстоящия конгрес на движението да поиска истинско състезание за лидерството на партията. "Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието, че съм избран за лидер. И посочилият реши, че с тази пионка е до тук", отсече Местан, уточнявайки, че не се смята за пионка, а това е било отношението към него.

Лютви Местан разкри, че не е съгласувал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган превърналата се в "ябълка на разрода" декларация за сваления руски самолет. "Не съм се съмнявал, че тази декларация може да породи такава реакция. Не я разбирам", обясни това си решение Местан.

Той призна, че в момента, в който е получил критиката от Доган именно за тази декларация, в него се е сринал досегашният образ на Доган и като идея, и като човек.

"Смятам, че правилно ме изключиха. Да, отивам си заради декларацията и съм доволен от това", заключи Местан и отново обяви - "оставам в политиката и в парламента".

Сваляме охраната, когато опасността за лицето е отпаднала, обяви НСО

Сваляме охраната, когато опасността за лицето е отпаднала, обяви НСО

Във връзка с изявлението на Местан

С едно изречение Лютви Местан отговори на "горещия" въпрос дали ще направи нова партия. "Това е обект на продължаващ диалог. Ще слезем при избирателите и ще решим", обяви той и обеща - "Няма да бъда уплашен. Ще продължим да отстояваме тези политики, защото смятам, че в България има нужда от категорично ясно либерал-демократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната".

"Ако се случи подобно нещо, то ще се разполага в полето на либерал-демократичното направление", повтори отново на въпроса за новата партия Местан.

"Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа среда не е аргумент българското общество да се зареди с песимизъм за бъдещето на ЕС и адекватността на НАТО, а точно обратното", заяви категорично Местан.

В анализ на лидерството си Местан посочи, че стратегическата му цел е била ДПС да се върне на власт през парадния вход. "Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт", загатна екслидерът на движението, но не пожела да развие този намек за бизнес интересите.

Все пак в отговор на въпрос колко от 1 до 100 е влиянието на Делян Пеевски в ДПС и в държавното управление Местан отговори - "Значително е влиянието".

Споменавайки Пеевски, Местан даде отговор и на вече двугодишния въпрос - "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?". "Предложението дойде от г-н Орешарски, а предложението до него е подписано от Сергей Станишев и Лютви Местан. Аз подписах под г-н Станишев и той го депозира в деловодството на НС".

По отношение на срещите си с президента и премиера на Турция Местан разказа - "Аз имам една единствена среща с г-н Ердоган през 2014 година. Това бе 30-минутна среща, след като бе избран за президент. Имам две срещи с г-н Давутоглу. Миналата година преди да се срещна в Турция с Давутоглу поисках предварителна среща с Бойко Борисов. Седнахме и му казах - "Г-н премиер, имам среща и искам да ви информирам и да ви попитам - имате ли съображения?". Първата ми работа, след като се върнах, бе отново да се срещна с г-н Борисов и да му кажа обсъдените теми. Така се прави и той това много добре го знае".

В заключение бившият лидер на ДПС обяви, че ще потърси съдебна отговорност както от медиите, така и от всички за обвиненията за шпионаж.

Припомняме, в навечерието на светлите коледни празници спешно свиканият от почетния председател на ДПС Ахмед Доган Централен съвет на партията взе единодушно решението да "изтрита" Местан дори и като член на ДПС. За причина бе посочена прочетената от Местан декларация от парламентарната трибуна в подкрепа на Турция във връзка със сваления руски военен самолет именно от южната ни съседка.

От т.нар "Боянски сараи" на Доган се чу и заплахата, че съдбата на Местан ще последва всеки, който застане срещу националните интереси на България. От това решение насам Местан не се изправи пред медиите до днес. Направи го няколко часа преди решението на своите вече бивши съпартийци и от Кърджали обяви заседанието на ЦС за незаконно, призна, че е очаквал да "му вземат главата" и напомни, дори осъденият на смърт има право на последна дума. После призна, че е потърсил защита в турското посолство с обяснението, че е трябвало да се погрижи за сигурността си. Какво ще е политическото бъдеще на Местан и ще има ли ново ДПС предстои да разберем в следващите минути.

преди 8 години в 13:06 ч.

Местан: На 22 декември вечерта ненадейно бе свалена охраната ми - това съвпадна с изтичане ултиматума да подам оставка. Проблем беше изкарването на нощта.
Още...

Последно обновление в 15:25 ч. на 07.01