Лидерът на ДПС Лютви Местан даде старт на днешните дебати по дълга, намеквайки, че партията можела да „помогне" за дълга, ако ГЕРБ са разговаряли с формацията.

Плевнелиев подкрепи действията на кабинета по новия дълг
Още...

След едноседмична подготовка днес в парламента започна дебатът по искания от правителството нов държавен дълг от 16 млрд. лева. По повод парламентарния дебат Министерски съвет отложи редовното си заседание и министрите се появиха в парламента.
Депутатите започнаха дебатите на фона на два протеста - на Атака и на БСП, наобиколили сградата на властта.

43 НС няма да вземе идеално решение, ще вземе решение за най-големия дълг, който страната взема в последните години, заяви от трибуната Местан. Той подчерта, че този дълг няма да се плаща от настоящото управление. От ДПС настояват за държавническо отношение към темата за дълга.

Решението на 43 НС трябва да бъде информирано, настоя Местан, подчертавайки, че управляващите не създали условия за информирано решение. Той изтъкна, че управляващите нямали полза от трупане на дефицити.

Дойдохте с обещание за реформи, а дефицит и реформи са откровени антоними, според лидера на ДПС. Не станало ясно колко точно дългове трябвало да се платят - от 6 милиарда лева до 12 милиарда лева. Дори и най-фриволният прочит, по думите му, на дълга бил около 8 милиарда лева.

ДПС са по-щедри. Експертите им показвали, че може да се говори за дълг от 9 милиарда.

Отвън изглеждаме като разграден двор, заяви Лютви Местан. Кабинетът допусна грешка, защото отказ диалог с опозицията в 43 НС, смята той.

Близо 30 години ще се плаща дългът. Още не било късно да се търси консенсус и сред опозицията, според лидера на ДПС. Ако е невъзможен гласът на съгласието, можехте да осигурите мълчанието на конструктивната опозиция, предупреди Местан.

Добре е подобни решения да се вземат с консенсус, категоричен бе той. Според лидера на ДПС съгласието по темата било възможно.

Затова ДПС предлага два варианта за изход от ситуацията. Дългът да се разгледа утре след сериозни консултации с премиера и финансовия министър, в които да участват експерти и представители на опозицията.

Ако имало неоспорими числа за нуждата от този дълг, можело да се постигне нужното съгласие.

Ако това предложение не минело, все пак ДПС щели да се включат в днешните дебати. От партията дори са съгласни на дълга почивка, за да се проведат консултации днес.

Веднага след него обаче лидерът на Атака Сидеров даде контрапредложение - дебатът да е днес и да не се отлага, защото темата се точела повече от седмица. Все едно видях римейк на миналата седмица, изтъкна той. Няма никаква нужда от отлагане, подчерта националистът. Той дори заподозря някакво разбирателство между ДПС, ПФ и ГЕРБ, тъй като миналата седмица Валери Симеонов поиска отлагането на дебатите.

Идеята на ДПС не мина, за бяха 59, 127 против, 30 бяха въздържал се.