МВР не разполага с информация за използване на дронове за извършване на терористични действия, шпионаж и контрабанда.

Това стана ясно от отговора на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол на питането на Вили Лилков от РБ за заплахата за националната и международната сигурност от използването на дронове.

Тя увери, че тези летателни апарати могат да бъдат засичани от радарите на границите ни. Няма обаче все още вътрешна регулация за използването на дроновете.

Препоръката на вицепремиера е законодателни мерки да се съгласуват с транспортното ведомство. Можело да се определят определени места, където прелитането на дронове да е забранено като превантивна мярка.

В последните години дроновете стават много популярни и са достъпни. Всеки, който иска, може да се снабди с подобни летателни апарати. Те са в състояние да пренасят до 50 % от своето тегло, обясни реформаторът. Могат да служат за разузнавателни цели, пренасяне на контрабанда, химически вещества, притеснен е Вили Лилков. В същото време те са трудно проследими.

Затова и РБ искат да знаят дали не е дошло време за специално законодателство за дроновете. Според Вили Лилков в много страни има регламентация за използването на дронове.