Пронатовско ДПС не означава антируско ДПС.
Това уточнение към изразената вече позиция на партията за взаимоотношенията сега между Турция и Русия направи лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция след заседание на Централния съвет на движението.

Припомняме, в сряда Местан прочете от парламентарната трибуна декларация, с която даде своята оценка за сваления от Турция руски военен самолет Су-24. Тогава ДПС лидерът започна с думите, че руският самолет многократно е нарушил въздушното пространство на южната ни съседка, дори и след предупреждението да не го прави.

Тази декларация е много ясна, категорична евроатлантическа позиция, откровено натовска позиция”, поясни днес Лютви Местан. Той напомни, че в позицията им тогава е имало и призив за деескалация на напрежението в отношенията между Русия и Турция и за връщане към диалога, защото светът днес има за враг „Ислямска държава” и тероризма.

„Защо мълчат останалите партийни лидери? Защо се боят от ясна позиция? Защо мълчанието се предлага за политическа разумност ли?”, се зачуди обаче ДПС председателят.
Евроатлантизмът не е абстракция, не е заклинание. Този израз трябва да има своята идейна и своята идеологическа плътност. НАТО не е брошка, която българските политици трябва да носят на политическия си ревер”, подчерта Лютви Местан.

С „Яневагейт” се цели поставянето на Борисов в зависимост, убеден Местан

С „Яневагейт” се цели поставянето на Борисов в зависимост, убеден Местан

Целта е да бъде пакетиран с главния прокурор

Той разкри още, че е очаквал острата реакция на своите политически опоненти още преди да се изправи на парламентарната трибуна с декларацията в ръце. Местан посочи и защо точно е била тази реакция – „удобното ДПС е протурското, мафиотското”.

„Но ДПС с ясен евроатлантически профил, ДПС гарантът на либералдемокрацията в България не е удобното ДПС. Това ДПС обаче не може да бъде държано в изолация”, отсече лидерът на движението.

„Няма нищо протурско в позицията на ДПС”, заключи по тази тема Лютви Местан.