Земеделският министър Мирослав Найденов дойде в НС, за да помоли да отменят утрешното му изслушване заради командировка в Берлин. Той обясни, че днес ще бъде изслушан в комисията на Яне Янев и призова депутатите да дойдат там и да го чуят.

Готов съм след това да се явя в пленарна зала, каза още министърът. Найденов поясни, че може и следващата седмица, ако депутатите искат да го изслушат в пленарна зала.

Министърът все пак припомни хронологията на сделката, започнала от 2007 година. 2008 е одобрен Общият устройствен план на Несебър, в който е включен теренът като жилищна част. Пак през 2008 земята е изключена от горския фонд.

Найденов пак се объркал
Още...

Със заповед на Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието, сделката е финализирана през ноември 2012 година. Крайната цена на този терен е 1 141 849 лева и 50 стотинки, докладва министър Найденов.
Припомняме, почти веднага след продажбата имотът е препродаден за тройно по-висока цена. Оказа се също така, че Боянова не е проверила документите, които подписва.

Междуведомствената комисия, назначена от него е готова с доклада си за сделката и докладът е в кабинета на главния прокурор. В решение на РИОСВ-Бургас от 2008 е записано, че не трябва да се прави експертна екологична оценка на терена, стана ясно от обяснението на министъра.

С друго решение, но със същия номер като това, с което се казва, че оценка не е необходима, пише коренно противоположно нещо - че такава екологична оценка е нужна. Защо е обаче е приложено ощетяващото държавата решение, според министъра някой се е опитал да въздейства на тогавашния шеф на РИОСВ-Бургас Симеон Симеонов, за да стане сделката факт.

Министърът припомни, че заменките се разрешават със закона за горите от 2003 година. 193 сделки от 2003 досега са осъществени за 33 000 декара гори.
От тези 33 000 декара, преди настоящото Народно събрание да гласува мораториума за промяна на предназначението на тези земи, е променено предназначението на 4600 декара, стана ясно още от думите на министър Найденов.