В комисията на Яне Янев за малко „да обесят" земеделския министър Мирослав Найденов.
Скандалното предложение отправи лидерът на РЗС и шеф на комисията, провокиран от опозицията.

Земеделският министър беше хванат в крачка, беше хванат в далавера, заяви Мая Манолова от БСП, подчертавайки, че държавата е ощетена с 4 милиона лева от Дюнигейт. Тя каза, че било публична тайна, че се подготвяли още 5 апетитни сделки, но заради скандала са спрени.

Земеделският министър заяви от своя страна, че прокуратурата, която проверява в момента сделката, ще каже има ли далавера.
Министърът каза още, че никъде в документацията за Дюнигейт не фигурира името на Тодор Бояджиев (Кумеца), който е близък с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Но в друга сделка край Камчия, разказа за пореден път Найденов, документално фигурира името на Моника Йосифова, приятелка на Сергей Станишев.
Сделката край Камчия става по времето, когато Николай Василев е министър на транспорта в кабинета на НДСВ (Василев заема поста от 2003 до 2005 година, б.р.).

140 декара край Камчия се купуват за 1,1 милиона лева от 2 фирми на адвокат Камен Киров. След 2 месеца той преподава имота на дружество, на което самият Киров е учредител, както и двамата заместници на Николай Ваислев - Никола Янков и Неделчо Неделчев.
Самият Николай Василев купува дружеството, след като му изтича мандатът. Акционерно участие пък в него има настоящата приятелка на Сергей Станишев, Моника Йосифова, разясни Найденов.

Найденов препрати пред депутатите Дюнигейт в 2007-ма
Още...

Заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова пък обясни как нейният подпис се е появил под сделката за Дюнигейт. Тя подчерта, че с подписа си финализирала процедура, започнала през 2008 година. Преписката, която е подписала за сделката била изрядна. В преписката никъде не се използва думата дюни, подчерта Боянова, пояснявайки, че от документална гледна точка няма продажба на дюни.

Не съм продала дюни, категорична бе тя, а по повод на това дали не е знаела къде е въпросният терен и какво представлява, Боянова поясни: „Аз не търча по плажовете".

Ама утре можете да продадете Александър Невски или градинката пред Руската църква, без да разберете, коментира социалистката Мая Манолова.
Ако участва госпожа Моника Йосифова, защо не, репликира Димитър Лазаров.

Вие сгазихте лука, атакува червеният депутат Пенко Атанасов министъра на земеделието. Като експерт по аграрните въпроси Яне Янев се намеси: „Газенето на лука е забранено от агрономическа гледна точка".

Опозицията настоя министър Найденов да поеме отговорност за сделките, но лидерът на РЗС „втрещи" всички с предложението си към Мирослав Найденов: „Ако през 2008 сте били министър, дайте още сега да ви хвърлим въжето и да ви обесим".
Земеделският министър с усмивка прие „присъдата".

„Аз вярвам във вашия нюх към корупцията. Би трябвало много да ви мирише", намеси се Мая Манолова с поредна порция реплики към Яне Янев, предлагайки му да избърше пяната около устата си.
Консерваторът на свой ред й предложи да забърше пяната за власт на лидера си Сергей Станишев.

На Мирослав Найденов много му хареса закачливата атмосфера в комисията на Яне Янев и съжали, че не е депутат.

В крайна сметка депутатите решиха комисията в петък да проведе извънредно заседание, на което да бъде изслушан Сергей Станишев, тъй като сделките са сключени по време на неговото управление.
Оказа се, че заменките в МС са докладвани от външния министър на предишното управление Ивайло Калфин, който също ще се яви в петък, както и други двама екс министри Валери Цветанов на земеделието и Джевдет Чакъров на екологията.

Министрите от кабинета „Борисов" по заменките пък ще докладват другата седмица.