Вдъхновяващи послания към българското общество. Това поиска от 48-мия конгрес президентът на ПЕС Сергей Станишев.

И Европа, и България се намирали в тежко положение. Има хилав икономически растеж, изтъкна Станишев в словото си към конгреса. Според него всички социалисти трябва да представят нова визия за прогресивно развитие. БСП има влияние в ПЕС. Столетницата трябва да се гордее с постиженията си, смята Сергей Станишев.

Да се противопоставим на Гочоолу и Дочоолу, поиска Миков на конгреса
Още...

Европейската идентичност на БСП е важно условие за перспективата ни като партия, която има амбицията да управлява успешно, заяви той. Дали сме с ЕС или с Русия, по мнението му, е фалшива алтернатива. Пътят на страната ни е заедно с ЕС, където да отстояваме нашите интереси. Това засяга нашите интереси с Русия, каза Сергей Станишев.

Никой, никога нямало да изкорени емоционалната връзка на българите с Русия. Криза на доверие между Русия и ЕС - до това довела кризата в Украйна. Той направи и аналогия с времето на Студента война. Не искам отново Европа да бъде разделена на лагери. Не искам децата ми да живеят във фронтова държава, подчерта Сергей Станишев. Европейските социалисти работят за деескалация на конфликта и за мирно разрешаване на ситуацията. Според него БСП можела да е част от намирането на мирно решение.

Коалиция на сделката и пазарлъка - това било днешното управление, според президента на ПЕС. Той смята, че всички са се подчинили на партията ГЕРБ. Това давало шанс на БСП да бъде единствената истинска проевропейска опозиция. Завъртането в позициите на АБВ и ДПС било доказателство за задкулисни сделки, по мнението на Станишев.

Победата винаги има много бащи, а неуспехите се товарят на плещите на лидера, изтъкна той и поиска много работа от червените. Няма да се поддадем на унинието и прокобите, заяви той. Трябвало да се покаже нещо различно от днешното блудкаво и мрачно статукво, както се изрази президентът на ПЕС. Нито той, нито Михаил Миков щели да се поддадат на интриги.

Кирил Добрев ядоса Миков с искане за промяна Устава на БСП
Още...

Днешното управление, по мнението му, щяло много бързо да се изхаби. Левите стандарти на социалистите трябвало да стигнат до всички хора, а партията да бъде отворена платформа за всички хора, които искат доброто на държавата. Сергей Станишев призова социалистите да не се поддават на изкуствени интриги и прокоби за края на партията. Нека за пореден път ги опровергаем, заяви президентът на ПЕС. В живота и политиката няма нищо предопределено, всичко е в нашите ръце, допълни още той.

България има нужда от социална алтернатива. Знам, че можем, завърши словото си Сергей Станишев.

Думите на екслидера на партията Сергей Станишев предизвикаха реакция в един от делегатите на конгреса, а именно Спас Колев от „червената" структура на столичния район „Сердика". Колев призова Станишев да отговори на поставени към него въпроси, защото „всички помнели какво е направил Станишев, особено през 2013-та и 2014-та година".

БСП конгресът за малко да въведе мандатност на червените депутати
Още...

Днес най-важната дискусия е за бъдещето, защото политиката е разговор за бъдещето", бе отговорът на лидера на ПЕС. Като за финал той посочи, че от днешния конгрес очаква социалистите да излязат обединени и с кауза.

БСП е допускала много грешки и аз в това число лично", призна Станишев, но напомни, че всеки, който работи, допуска грешки.