Нужно е да се направи детайлен анализ на авариите по електропреносната мрежа и да се разграничат проблемите заради липса на поддръжка и превенция и проблемите вследствие на форсмажорни обстоятелства.

Това стана обща теза между депутатите Мартин Димитров и Жельо Бойчев, които дискутираха проблемите в енергийния сектор в студиото на БНТ.

Мартин Димитров изрази твърдата си решимост правителството и отговорните в момента в 43-тото Народно събрание да се намесят в сектор Енергетика и да дадат решение на проблемите.

В продължение на години пари са се наливали в нови проекти, за изграждане на нови големи мощности, но не и за поддръжка на електропреносната мрежа.
"Енергетиката е била като една пробита кофа, в която наливаш непрестанно вода", каза Мартин Димитров и посочи като пример големите проекти като АЕЦ „Белене" и "Цанков камък", където са потънали милиони и милиарди, а паралелно с това наличната електропреносна мрежа не е била поддържана.

Според Димитров при такова количество сняг, каквото затрупа Южна България преди две седмици навсякъде по света биха възникнали проблеми, тъй като това са обстоятелства "форсмажор". "Трябва обаче да се направи разграничение кое е следствие на този форсмажор и кое е следствие на безхаберие от страна на фирмите", обясни Димитров.

Електроразпределителите и всички, отговорни за поддръжката фактори трябва да станат наясно с това, че срещу себе си имат държава, която следи, контролира и глобява. Глобява и то солено. И да са наясно, че много по-скъпо ще им излезе, ако не поддържат системата и не влагат нужните средства за инвестиции на правилното място, обясни Мартин Димитров.
Такъв тип мерки според него са изключително наложителни за приемане от страна на парламента, като депутатът даде своето обещание реформите да бъдат прокарани и вече да има пряка връзка между органа, който трябва да следи за нарушения и КЕВР.

"За една година проблемите няма да бъдат решени, но аз съм убеден, че след една година те ще бъдат по-малко", заяви Мартин Димитров.

Въпреки принципното съгласие между него и Жельо Бойчев, депутатът от левицата изрази неверието си, че нещо ще се промени в близко време.

Недопустим факт, според него, е това, че не е създаден Национален кризисен щаб при последното бедствие, както и по време на наводненията в началото на февруари месец. "Не очаквам проблемите в енергетиката да бъдат преодолени. Правителството на Борисов имаше тази възможност в първия си формат - не го направи", каза Бойчев и беше категоричен: "Не желая да слушам колко тежка е била зимата. Всяка година започваме един и същи разговор. Извинявам се, това е идиотско"

Според Бойчев всички положителни решения, които се предлагат, ще бъдат подкрепени от депутатите от БСП-Лява България. "Положителните промени започнаха от правителството на Пламен Орешарски", смята Жельо Бойчев.