Народното събрание ще обсъди на второ четене законопроекта за Черноморското крайбрежие.

Във времето за парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерът Ивайло Калфин и министрите Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев.

Припомняме, че преди близо година бе одобрен първият законопроект за българското Черноморско крайбрежие.  

Тогава министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов акцентира, че през последните години сме свидетели на силен инвестиционен интерес и строителство по Черноморското крайбрежие, в резултат, на което се стигна до сръхурбанизиране на някои ценни територии.

Незаконно са застроени и продължават опити да се застрояват защитени територии, дюни и морски плажове.

С приемането на първия закон за Черноморското крайбрежие ще се осигури законовата основа за формиране и провеждане на държавната политика в областта на устойчивото развитие, устройството и опазването на крайбрежието; ще се защити публичната собственост на държавата край морския бряг; морските брегове ще бъдат защитени от ерозията, абразията, свлачищните процеси и т.н.

За първи път в законопроекта се дава точно определение на понятията "морски плаж", "крайбрежна плажна ивица", "акватория" и т.н. В документа е посочено, че не могат да бъдат обявени за частна собственост пясъчните дюни, крайбрежните езера, лагуните, лиманите и влажните зони, брегоукрепителните и брегозащитните съоръжения, изградени в имоти - публична държавна собственост.

Всеки гражданин ще има свободен и безплатен достъп до морския бряг, е записано още в проектозакона.

Собствениците на вили, хотели, заведения или концесионерите на морските плажове, които пречат на туристите да преминават през тях или определят такси за това ще бъдат глобявани от 3 000 до 6 000 лв. При повторно нарушение наказанието ще е до 12 000 лв.
Няма да се допуска преминаване по крайбрежната ивица само, когато е свързано с националната сигурност и отбрана, охраната и контролът на държавната граница.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството поясни тогава, че законът няма задна сила, а ще действа за нормално бъдещо устройство на българското черноморско крайбрежие.