Година след като се навърши едно хилядолетие от кончината на цар Самуил, в София откриват паметник с неговия лик. Архитект е Александър Хайтов - син на писателя Николай Хайтов. Цената на паметника е около 100 000 лв. , парите са от фондация, не от държавата.

Паметникът на Самуил ще бъде пред църквата Света София в столицата, съобщи за news.bg бившият депутат от НДСВ Кирил Милчев, който бе инициатор Благоевград да се преименува на Самуиловград. Идеята му не бе подкрепена, защото само смяната на личните документи на жителите и отразяването във всички регистри на новото име щеше да струва стотици хиляди левове.

При представянето на изработения проект на паметник зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов обяви, че паметникът ще бъде открит на 8 юни с всички държавни почести.

„Добре е, че успяхме да намерим този консенсус край храма „Света София" да бъде поставен този първи по рода си паметник на български владетел в София, която е била столица и по времето на Константин Велики, на две римски провинции, изключително важна в цялата си хилядолетна история като средище на политически и духовен живот", посочи той. „Каним всички граждани да заповядат на церемонията, която ще бъде подобаваща на мащаба на личността", заяви д-р Чобанов.