Отсъствието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова е нелепо. С тези думи зам.-председателят на АБВ Румен Петков критикува визитата на МВР шефката в Китай на фона на двете убийства, които се случиха в порядъка на няколко дни.

На първата за 2016 г. пресконференция на АБВ бившият ни вътрешен министър изтъкна, че отсъствието на Бъчварова и на главния секретар на МВР Георги Костов е необяснимо.

Кой я е командировал в Китай? Този въпрос е към министър-председателя, уточни Петков. „Той счита ли, независимо кога е договорено посещението, че в тази ситуация е нормално министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР да отсъстват", запита зам.-председателят на АБВ и констатира, че обстановката в момента е напрегната.

По повод исканата от КРИБ оставка на министър Бъчварова, ако не бъдат разкрити кървавите престъпления от последните дни, Петков подчерта, че „тези брутални убийства няма как да не предизвикват възмущение не само в неправителствените организации, а и в гражданите".

„Виждаме, някои от столичните райони тръгват на протест срещу бежанците и домовете, в които са настанени", посочи Петков. Всичко това задължавало политическото ръководство на МВР да направи дебат, за да се набележат мерки за ефективност на действията. За пореден път Петков констатира, че бюджетът на системата за сигурност е крайно недостатъчен.

Ръководството на МВР и министър Бъчварова допуснали няколко груби грешки от встъпването й в длъжност. „Вече сме коментирали от нищо непродиктувания сблъсък между политическото ръководство на МВР и синдикатите в системата", напомни Петков.

От друга страна зам.-председателят на АБВ изтъкна „изговорените от редица политици от РБ и други доста неверни, незаслужени думи към служителите на МВР”.

„Изправени сме пред необходимост от кабинетни промени", обяви Румен Петков.

Попитан дали АБВ би поискала оставката на Бъчварова, Петков по-скоро се въздържа от отговор. Според него трябва да има диалог между НПО и отговарящите за различните секторни политики и тогава да се стига до крайни искания като тези на КРИБ.