Лидерът на БСП Михаил Миков осъди решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което бе прието жребият с номерата на партиите за местния вот да се тегли на централно ниво.

"Вчера беше прието едно скандално решение на ЦИК в грубо противоречие със закона", заяви Миков, откривайки пленума на социалистите, посветен на подготовката за изборите.

"Ако БСП е сред големите партии, които може би имат полза от централен жребий за номера в бюлетината, то възниква въпрос защо има нужда от закони, след като има органи, които могат винаги да ги допишат", обезпокоен е червеният лидер.

Миков цитира чл. 423 от Изборния кодекс, който изрично казва, че жребият се тегли от общинските избирателни комисии.

"Може би трябва да се обърнем към посланиците, които са големи радетели на върховенството на закона в България и да им обърнем внимание на текста от Изборния кодекс, който беше подменен от решение на ЦИК", коментира той.

По думите му Цветан Цветанов на ГЕРБ, Борислав Борисов от АБВ, Красимира Ковачка от БДЦ, Румен Йончев и Валери Симеонов от Патриотичния фронт са написали писмо до ЦИК.
В резултат на това, тя е приела "незаконосъобразно" според Миков тълкуване на закона.

"Сигурно и аз трябва да напиша писмо, за да се отмени това решение", посочи червеният лидер, възмутен от "абсурдите на българското върховенство на закона".

До момента срещу решението на ЦИК се се обявили от Реформаторския блок и партията на Бареков.