В първата половина на май законопроектите за пенсионната реформа влизат в Народното събрание. Това стана ясно от коментар на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Има достатъчно време до лятото да приключим, сподели той. Темата ще се обсъди от НСТС след гергьовските празници, а до края на парламентарната пленарна сесия пенсионната реформа, предложена от кабинета, трябва да е гласувана.

Има доста широко съгласие в НОИ по голяма част от предложенията, каза още Ивайло Калфин. Не по всички теми обаче имало съгласие. Трудно е и да се очаква, че всичко ще бъде консенсусно, въпреки това ще продължа до завършване на процедурата с НСТС на този етап да потърся консенсус между социалните партньори, категоричен е социалният министър.

Ивайло Калфин не е оптимист за постигането на съгласие в НС обаче. Въпреки това той не се предава. Ще търся максимално широко съгласие, увери министърът на труда и социалната политика.

В реформата, предложена от него, са включени голяма част от предложения на БСП, на бившия социален министър Хасан Адемов. Ако някой реши да отхвърля всичко, което е предложено, ще се изложи, заяви още Ивайло Калфин.