Леко скептично се отнесе държавният глава Плевнелиев към премиерската идея за газовия хъб. Оказа се, че Плевнелиев не бил впечатлен от нея, както и "от планове за енергиен център и голям шлем".
Той поиска баланс между доставчиците на газ. Тогава ще има конкуренция и цените ще паднат и газът нямало да се използва като оръжие, а щял да се превърне в скучна стока.

По време на доклада си в рамките на годишната среща на бизнеса с правителството държавният глава отчете, че постигаме значителни резултати в енергийната диверсификация, която е въпрос на национална сигурност.

Според него зависимостта от една тръба е вредна за икономиката. Цената на руския газ за България е една от най-високите, призна той.
По думите му още, изнасяме ток, а в същото време енергетиката ни е в инфарктно състояние.

Мненията по енергийните ни проекти се менили като ветропоказател.

АЕЦ „Белене" е спиран и пускан на всеки 10 години.

Трябва да бъдем по-амбициозни, е съветът на държавния глава. Трябвало да сложим край на отиграването на ситуации. Решението е проблемите да се сложат на масата, да се приемат от НС, по думите му и да се действа. Бездействието вече не е опция за България, подчерта той.

Ако до 2016 не приключим с реформата ще загубим парите от ЕС. Никакво отлагане повече, категоричен бе той. Ако реформите се отложат за пореден път, няма да впечатлим никого, подчерта президентът. Знае се какво трябва да се направи, нужен е политически кураж, убеден е Росен Плевнелиев.

Той е готов да подкрепи промени в Конституцията в името на съдебната реформа. Освен това настоява да се случи освен реформа в правосъдието, но и в социалните сектори - пенсионна система и здравеопазване.
Държавният глава също така настоява да се възстанови доверието в БНБ и регулаторите като ДКЕВР и КФН.

Съдебната система трябва да е гарант за върховенството на закона и за правораздаването. Апелирам парламентът да приеме стратегията за продължаване на реформата в съдебната система, каза той. Държавният глава е готов тя да стане дори с цел на промени в основния закон.

Нуждаем се от независими и ефективни регулатори, както и от независима съдебна система, категоричен е президентът.

Освен това, по думите на Плевнелиев, трябва да завършим административната реформа, което включва електронизацията на администрацията. България е страна със сериозен потенциал, изтъкна той. Според него се развиваме под възможностите си.
Чрез постоянство и приемственост можело да се стигне до това, че да се развиваме спрямо националния си потенциал.

Предстои много отговорна работа, изтъкна той пред аудиторията. Според него 2015 трябва да е година на реформи и модернизация, както и на ударно усвояване на еврофондове. Той настоя да се загърбят дребните сметки и да се остави на заден план тяснопартийният интерес в правенето на реформи.

Държавният глава поиска консенсус по реформите. Ако важните реформи бъдат отложени, по думите му, икономиката няма да тръгне напред. Не трябва да разчитаме на ниските заплати и ниските данъци като наше конкурентно правителство. Ключови отрасли като енергетика, здравеопазване и други са в критично състояние, смята Росен Плевнелиев. Сериозна заплаха са нереформираните сектори. Трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата, смята той.