През последните години сме свидетели на качествено нови процеси в региона на Югоизточна Европа - преминахме във фаза на безпрецедентен мир, приятелство и разбирателство.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев на гала-вечерта на форума „ЕС-Балкани", организиран от сп. „Икономист".

В изказването си държавният глава открои европейската интеграция като основен двигател на позитивната промяна, а Балканите - като регион с огромен потенциал.

Плевнелиев очерта три главни риска пред развитието на страните от Югоизточна Европа.

На първо място това е недостатъчната свързаност, като предпоставка за устойчив икономически растеж. Стратегическата инфраструктура трябва да бъде изградена, за да бъде постигнато ново качество и конкурентоспособност, за повече инвестиции и работни места, поясни президентът.

Друг основен риск са стабилността, ефективността и прозрачността на институциите.
„Хората очакват от политиците да бъдат на висотата на демократичната държава, институциите да бъдат с лице към малките компании и да гарантират справедлива среда, за да може всеки инвеститор да инвестира в региона, а не само тези, които имат връзки", коментира Росен Плевнелиев.

По думите му, подадената ръка на гражданското общество ще помогне на институциите в региона като цяло да заработят по-ефективно и прозрачно.

На трето място държавният глава изтъкна, че на Балканите все още продължава процесът на демократизация и на изграждането на демокрации от европейски тип. Той се обяви за промяна в подхода на обвързаност с тоталитарното минало.

„Все още имаме проблеми с недоизказаните истории на комунистическите тайни служби - нещо, което други държави отдавна решиха. И тук България може да бъде пример за всяка държава от региона. Тези зависимости назад във времето трябва да бъдат прекъснати - живеем в 21 век.
Няма какво да крием, когато управляваме публичен ресурс и вървим в посока към държавност, която се вслушва в бизнеса и в обществото, базирано на справедливост, морал и солидарност." - коментира  президентът Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че носталгията от миналото трябва да бъде заменена с градеж и с поглед напред, към общи приоритети, по които да се работи с постепенни и с последователни усилия.

Балканският полуостров дълго време беше посочван като граница на Европа. Трябва да си дадем сметка, че ако погледнем Европа и Азия заедно, Балканите са точно по средата - ние сме свързващият елемент и отваряме вратите си за нови пазари, каза още президентът пред участниците в конференцията.
До 2020 година над 48 млрд. евро от Европейския съюз ще бъдат инвестирани в Югоизточна Европа и дотогава ще видим драстична промяна в инфраструктурната обезпеченост в региона,  прогнозира държавният глава.

„Убеден съм, че когато виждаме регион с 60 млн. души население и с конкретни измерения на това, което правим, бизнесът ще се възползва от открилия се потенциал", заяви Росен Плевнелиев.

По-добрата свързаност между страните на Балканите във всички области - инфраструктура, енергетика, туризъм, банково дело, ще допринесе за нарастване на инвестициите и ще създаде предпоставки за нова фаза на интеграция, каза още българският президент пред участниците във форума.