Президентът Росен Плевнелиев е доволен от работата на втория служебен кабинет, който назначава в рамките на мандата си.

Държавният глава и професор Георги Близнашки събраха медии в гербовата зала, за да се отчетат за постигнатото от втория служебен кабинет.

Във време на комбинация от тежки кризи започнал мандатът на кабинета „Близнашки", подчерта държавният глава. Според него служебното правителство се е справило достойно с най-важната задача - да внесе спокойствие в нацията и да осигури плавен преход към следващия кабинет.

Росен Плевнелиев припомни как кабинетът „Орешарски" влязъл в историята със спрени еврофондове, изначално сбъркан бюджет, външно политическа изолация, кризи във финансите, здравеопазването, енергетиката. Плевнелиев припомни разминаването между действията и думите на кабинета „Орешарски" за „Южен поток".

Кабинетът „Близнашки" взел нужните мерки за справяне с проблема „син език". Бе предотвратена истинска криза за българските фермери, подчерта още държавният глава.

Поздравявам правителството на г-н Близнашки, че за първи път в годините на прехода прояви характер, заяви президентът, който е доволен, че вторият служебен кабинет е отстоял интересите ни пред Русия и е заел правилната позиция за кризата в Крим.
Служебният кабинет орязал и неефективните разходи. Стана ясно, че страната ни ще продължи да развива отношенията си с Русия, но на основата на взаимния интерес.

Служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа за кратко време, когато си професионалист и когато имаш свободата да действаш принципно и по съвест, доволен е държавният глава.

Служебното правителство изпълни успешно основната си мисия - да организира честни и свободни избори, отчете още държавният глава. Резултатите от вота не се оспорвали от никого, а изборният борд доказал ефективността си. В чужбина бяха разкрити рекорден брой избирателни секции, а именно 428, в които близо 145 000 българи упражниха правото си на глас в над 60 държави, доволен е Плевнелиев.

Време е за въвеждане на електронното гласуване и за други форми на дистанционно гласуване, настоя Росен Плевнелиев. Рано или късно електронното гласуване ще се случи, но по-добре рано, отколкото късно, пожела той.

По време на правителството на професор Близнашки България беше активен, а не пасивен член на НАТО, доволен е държавният глава.

Предприети са в рамките на служебния кабинет мерки за отблокиране на двете спрени европрограми. Активизиран е диалогът с ЕК. Президентът е доволен, че е подготвен закон за управление на еврофондовете. Необходимо е да има приемственост в политиките, убеден е президентът. Той изтъкна, че това, което се случило в сферата на еврофондовете от управлението на Пламен Орешарски е обратното на това, което очаква - именно приемственост.

Държавният глава отчете и успеха на българската кандидатура за еврокомисар - Кристалина Георгиева, която стана и заместник-председател на ЕК.

Добра работа отчете и в сферата на образованието с приемането на националната стратегия  за насърчаване и повишаване на грамотността, за развитие на професионалното образование и въвеждане на дуалната система. Въпреки драстичните нарушения по 2500 проекта е възстановена програмата за развитие на селските райони.

При Близнашки е разработена стратегия за реформа в съдебната система, посочи още президентът.

Промените предвиждат разделяне на ВСС на колегии на съдиите и на прокурорите, обясни държавният глава. Реформа на дисциплинарното производство, се предвижда още в стратегията. Росен Плевнелиев отчете работата и на енергийния борд.

Зададен бил справедливият въпрос как енергетиката да работи в интерес на всички, а не на група лобисти. Служебните министри бяха близо до хората, каза още Плевнелиев.

Той припомни решението на предишния служебен премиер Марин Райков, който въвел правила за диверсификация на риска и прозрачност в управлението на държавните пари.

Росен Плевнелиев не спести и темата за фалита на „специалната банка", както той се изрази. Близо 600 милиона лева пари на български енергийни дружества са спасени от фалита на КТБ, а общо над милиард лева държавни пари не потънали в банката.

Плевнелиев е доволен, че са паднали загражденията пред НС, символ на кабинета Орешарски.

Правителството на професор Близнашки безспорно изпълни своята най-важна задача - да преведе държавата през моменти на политически турболенции и комбинации от кризи, отчете президентът.

Колко е добре, че живеем в демократичен режим, а не в тоталитарен, обясни президентът, изтъквайки, че мандатите вече не се прогнозират за петилетки напред. Така той отговори на въпрос дали Бойко Борисов му е конкурент за евентуално втори президентски мандат.

От гербовата зала Росен Плевнелиев задочно „стисна ръката" на новия стар министър-председател за историческия успех, по думите му, който постигнал Бойко Борисов в най-новата ни история за втори път да бъде избран за премиер на България.

„Нека не забравяме онези 2500 папки в кабинета на онази или онзи", призова още държавният глава и припомни спрените пари за земеделие, заради забавени 2500 проекта от по-предишното ръководство на фонд "Земеделие".

По отношение на критиките на Лютви Местан, че служебният кабинет бил най-слабият Плевнелиев припомни кабинета на Жан Виденов. Няма държава, няма институции, има Мултигруп, тези думи на служебния премиер Ренета Инджова припомни още той и призова да не се забравя кабинетът на Пламен Орешарски, настоя той.

По повод намерението за отмяна на новините по БНТ на турски език, Плевнелиев подчерта, че не знае защо във века на модерните технологии трябва да се живее със забрани. Самият той гледал и четял новини на немски език. Ако знаех турски, щях да чета и на турски, каза държавният глава. Не разбирам какъв ще е позитивният ефект от един такъв акт, смята президентът.

Той благодари за отговорността на служебните министри, които също бяха в Гербовата зала - без тези, които продължиха участието си във властта в кабината „Борисов 2".

На свой ред професор Близнашки също отчете тежкото наследство, както и предизвикателството от справяне с последствията от бедствията. Изпълнихме достойно задълженията си, заяви Близнашки.

По думите му имало големи очаквания към неговото управление. Политическите сили, които останаха в опозиция продължиха своята политика на реваншизъм и продължаваха да разделят обществото, увери Близнашки. Цел на кабинета му била да се върнат изконните ценности на демокрацията на българския народ. Предприехме всички необходими мерки, за да овладеем кризата в отделните сектори, каза още служебният премиер.

Върнато е доверието на европейските институции в страната ни. Правели се опити служебното правителство да бъде въвлечено в предизборната кампания и в редица "нелепи сценарии". Работихме просветено, открито, честно и прозрачно, увери Близнашки. Справихме се въпреки тежката липса на ресурси, отечете той.

Самият той даде висока оценка за работата на министрите си, проявили всеотдайност и професионализъм. Уверявам ви, че имате искреното ми приятелство, обърна се той към тях.

Ние се оттегляме с достойнство и изпълнен дълг, каза Близнашки и връчи на държавния глава отчета за работа на служебния кабинет. Специални благодарности получи и финансовият министър Румен Порожанов, който като „истински магьосник", по думите на Близнашки намирал пари, за да запълва неотложните харчове.

Справихме се неочаквано добре, призна в заключение служебният премиер.