Правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев поиска хората от ДПС да целунат знамето, което тя е ушила с надпис: „Смърт или свобода". Така от политическата формация ще докажат, че вярват в думите си за „делата и заедността", заяви той пред bTV.

Здравчо Здравчев и Иван Филов, които са преки потомци на Райна Попгеоргиева, заявиха, че не само техните, но и чувствата на българите са накърнени след изпълнението на песента за прабаба им на турски.

Райна Попгеоргиева е ушила знамето с надпис "Свобода или смърт", развято над Панагюрище при избухването на Априлското въстание, целящо България да се освободи от пет вековното турско робство.

По думите на Здравчев, ако ДПС действително приемат, както заявиха в парламента, че това знаме е тяхно знаме, те трябва да го целунат.

Филов от своя страна обясни, че след разпространяването на песента за Райна Княгиня на турски, изпълнена на откриване на предизборната кампания на ДПС в Исперих, първи възмутени се обадили дъщерите и зетьовете му. Те са поискали потомците да реагират, „за да се спре тази гавра с името на нашата баба".

Според двамата правнуци на Райна Княгиня не е случаен изборът точно на тази песен за част от предизборната кампания на партията. Отбелязаха, че не искат да застават срещу никоя партия, но ДПС трябва да докаже думите си с дела.