България успя да изпълни 7 години по-рано заложените от Европейския съюз цели за въвеждането на възобновяеми енергийни източници и днес техният дял в енергийния микс достига 20%. Намалихме парниковите емисии с 20% и увеличихме енергийната ефективност също с 20%”. С това се е похвалил президентът Росен Плевнелиев пред участниците в Срещата на върха в рамките на конференцията по изменение на климата в Париж.

Държавният ни глава е отбелязал усилията на страната ни за изпълнение на Третия национален план за действие по изменение на климата, както и за осъществяването на амбициозна национална програма за енергийна ефективност.

Плевнелиев е изтъкнал, че защитата на екосистемите и биоразнообразието е в основата на смекчаването на климатичните промени. Той е подчертал, че страната ни е на първо място в ЕС по защитени територии в рамките на НАТУРА 2000 - в мрежата попада около 30% от територията на България.

Пред участниците във форума Росен Плевнелиев е уверил, че България и държавите от Югоизточна Европа са част от усилията за изпълнение на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. и за успеха на глобалната мисия за справяне с климатичните промени.

По думите му като член на ЕС България подкрепя изграждането на отворен Европейски енергиен съюз, в който да участват и държави, извън границите на ЕС. По мнението на Плевнелиев енергийната ефективност, достъпност и диверсификация са от ключово значение за устойчивото развитие.

Президентът е посочил още, че си поставяме високи цели и трябва да ги изпълняваме. „Споделяме и заложените от ЕС цели за ограничаване на парниковите емисии с 40% до 2030 г.”, заявил още държавният ни глава. Според него новото глобално споразумение за борба с климатичните промени трябва да засили прозрачността в системите за текущо отчитане и оценка на постиганите резултати.