Районните и окръжните съдилища да отпаднат от Конституцията, а вместо тях в основния закон да бъдат уредени регионални съдилища. Това е предложил между първите две четения на проекта за изменения в основния закон депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, предаде "Правен свят".

"Първият, макар и не най-важен мотив, е да се приведе структурата на съдилищата в съответствие с регионалното деление на страната. От 20 години в България няма окръзи, а области, а съдилищата все още се наричат окръжни", обясни Славов.

Според него, целта е да се оптимизира управлението на ресурсите - човешки и финансови, включени в системата. Той предлага да отпаднат районните, окръжните и военните съдилища.

"Не е необходимо нищо да се прави веднага след приемането на подобно изменение в Конституцията, не сме предложили и някакъв срок с преходни и заключителни разпоредби. Районните и окръжните съдилища са регионални съдилища. Те ще продължат да функционират докато Висшият съдебен съвет е готов с предложенията си за прекрояване на съдебната карта. Идеята е, когато това стане, ВСС да може да действа и да реорганизира адекватно картата без да се налага тепърва да се прави промяна в Конституцията", каза Славов.

Идеята за обединяване на някои районни и окръжни съдилища отдавна се лансира от председателя на Съюза на юристите Владислав Славов, който наскоро припомни предложението си.

Реформаторите са направили още пет нови предложения между първо и второ четене. Те вече внесоха идеите си да отпадне на тайното гласуване във ВСС по кадрови въпроси, както и да се даде право на съдилищата, които са втора и последна инстанция по дела, да сезират Конституционния съд, ако се натъкнат на противоречие на закон с Конституцията.

Народното събрание да може да изисква и да изслушва нарочни доклади на главния прокурор за резултатите от противодействието на престъпността и по проблеми от съществен обществен интерес, предлагат от РБ. Тази идея присъстваше в първоначалния проект за промени в Конституцията, но отпадна в новия след постигането на т. нар. "исторически компромис".

Друг текст на реформаторите предвижда избор на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет с 2/3 мнозинство от всички народни представители. "Това ще освободи ВСС от зависимост от силните политически сили на деня", твърди Петър Славов.

Той е направил още едно предложение - в Конституцията изрично да се запише, че ВСС управлява цялото имущество на съдебната власт. "Във вече внесения проект е предвидено управлението на недвижимите имоти да бъде прехвърлено от министъра на правосъдието на ВСС. С цел гарантиране на истинска независимост на съдебната власт е добре да се регламентира изрично, че съветът управлява цялото ѝ имущество", обясни Петър Славов.

Друго предложение е, когато председателят на Върховния касационен съд отсъства, в председателството на съдийската колегия на съвета да го замества шефът на Върховния административен съд.

Съответно за прокурорската колегия е заложено, когато го няма обвинител №1, заседанията да ръководи членът на колегията от магистратската квота с най-дълъг юридически стаж. Заради това, че в проекта, във вида му гласуван на първо четене, е предвидено само шефът на ВКС да ръководи заседанията на колегията, председателят на ВАС Георги Колев обяви текста за дискриминационен. "Двете върховни съдилища са равни по ранг и промяната, която внесохме, е логична", обясни Славов.

Друго предложение на реформаторите е министърът на правосъдието да има право при участие в заседание на съдийската или прокурорската колегия да взема отношение и да прави изказвания, без да участва в гласуването. Сега той има това правомощия само за заседанията на пленума на ВСС. "Логично е след като може да присъства на заседанията, а има и правомощия да прави някои предложения, да може да прави и изказвания", посочи Славов.

До края на днешния ден, когато изтича срокът за внасяне на предложения за Конституцията, реформаторите ще обсъждат дали да направят още едно - кой може да прави предложение за избор на "тримата големи" в съдебната власт.

В парламентарната група обмислят дали това право да не бъде дадено само на съдиите във ВСС относно председателите на ВКС и ВАС и само на прокурорите в съвета - за главен прокурор. "Темата остана дискусионна, с колегите още обсъждаме дали да внесем такова предложение", каза Славов.