Протест под наслов „СТОП на кремълската агресия в България" се провежда под прозорците на президентството.

Събрали са се около 100 души, които веят знамена на Украйна, България и Европейския съюз.

Най-запомнящият им се лозунг и скандиране е "Путин, kiss my ЕС". Имаше и плакати с лозунги "Не съм русофоб, но не съм и роб", "Аз не съм русофоб, аз съм тиранофоб".

Според тях политици, организации и медии, които се опитват да откъснат България от Европа, следва да бъдат третирани като национални предатели, казват присъстващите.

Проявата е охранявана от многобройна жандармерия и полиция.

Гражданите озвучават протеста с украинска народна музика и парчета на руски опозиционни рок банди.

Зад проявата стоят група граждани, самоорганизирали се по интернет. Целта е да се покаже, че България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО, заяви един от организаторите - Димитрин Вичев (на снимката).

"Настояваме за формулиране на категорична позиция на българските държавни органи по въпроса с кремълската информационна агресия в България. Искаме правителството да излезе с нарочна декларация, че България е и ще бъде член на Европейския съюз и НАТО и че българското правителство осъжда агресията на Русия срещу независима Украйна и срещу нарушаването на минските споразумения. Искаме да се заяви категорично, че въпросът с излизането на България от Европейския съюз и НАТО не стои на дневен ред, да препотвърдят категорично европейския ни и евроатлантически избор и път", коментира Вичев.