Категорично Радан Кънев не приема твърдението на премиера Бойко Борисов от вчера, че Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ трябва да са благодарни на ДПС, че са на власт.

Властта сама по себе си не е ценност, коментира тъмносиният лидер в ефира на БНТ. За пример той посочи, че неколкократно РБ отказали на герберите.

Офертата на ГЕРБ била кабинет на малцинството, подкрепяно от всички партии, включително и от ДПС. РБ обаче били категорично против. Натиснаха ни три пъти и три пъти отказахме, призна Радан Кънев. Жозеф Дол също оказал натиск върху РБ да подкрепят кабинет на малцинството на ГЕРБ.

Власт, която зависи от ДПС, не е ценност, подчерта тъмносиният лидер.

Делян Пеевски бил турболентният връх на айсберга, но не бил проблем. Все пак щяло да е знак, ако ДПС се промени. Това пък коментира реформатора по повод коментара на Борисов, че ДПС щяло да е приемливо за разговор, ако Пеевски е вън от партията.

Коалицията е трудна, но мисля, че е стабилна, според Радан Кънев. ДПС се опитва да разруши коалицията.

Да не се правят резки промени, настоя той по повод предложението на Георги Кадиев да се разреши агитация на майчин език.

Не трябва да се допуска изборите да отлагат реформите, според него. Има партии в мнозинството, които бягат по тъча, коментира още Радан Кънев.

По темата с референдума, Кънев обясни, че мажоритарния елемент не е в полза на малките партии, но пък нямало абонирани партии да са големи. За България е добра пропорционалната система с много нисък дори нулев праг за преференция, смята тъмносиният лидер.