Реформаторският блок мислиха, мислиха и накрая нищо ново не измислиха. След 4-часови уж напрегнати разговори в централата на СДС на „Раковски” 134 Найден Зеленогорски се изправи пред нетърпеливите журналисти и започна с уговорката, че само ще прочете една декларация и няма да отговаря на никакви въпроси.

Той започна оттам, че декларацията е от името на Реформаторския блок, като не уточни обаче дали е от името на целия блок. Предположение за това може да се направи от факта, че зад гърба му бяха лидерът на „Движение България на гражданите” (ДБГ) Меглена Кунева, лидерът на СДС Божидар Лукарски и лидерът на БНД Борислав Великов. Липсваше обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев, който от събота е официална опозиция на правителството.

„Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция”, гордо прочете Зеленогорски „новината” от днешната важна среща.

Реформаторите остават във властта заради властта

Реформаторите остават във властта заради властта

От ДСБ пък уверили, че нямало да създават проблем

Другата „новина” е, че още от днес Реформаторския блок ще започне разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на свършеното от началото на управлението, както и за актуализация на коалиционното споразумение. Все пак обаче Найден Зеленогорски по-ясно обяви, че РБ продължава да запазва доверието си към министрите в правителството.

След чинно прочетените „новини” Зеленогорски и останалите невъзмутимо напуснаха залата и не отговориха на нито един въпрос.

По-късно – в кулоарите на парламента, лидерът на ДСБ Радан Кънев потвърди, че блокът остава в управлението. ДСБ обаче остава в опозиция. "Нямам министри", категоричен бе той по повод участието на ДСБ във властта.

На заседанието на РБ той предложил на партньорите си в блока вариант за изход от политическата криза. Вариантът бил ГЕРБ да съставят ново правителство в рамките на настоящото НС. Това било отхвърлено от РБ, макар и неединодушно.

Излизане на ДСБ от РБ обаче можело да се реши чак през март, когато се събира върховният орган на блока. Дотогава има много вода да изтече, категоричен бе Радан Кънев. Според него имало надежда излизането на ДСБ от управлението да доведе до реформаторски устрем.

Кънев обаче е песимист и прогнозира: „Още през лятото всички ще бъдем в опозиция”. По думите му по много теми ДСБ ще гласува различно от РБ. Целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради истинска силна дясна опозиция, която да вразуми управляващите, смята Кънев.

БСП не била опозиция в този НС. ДСБ в опозиция щели да вразумят герберите. Партията му не поставяла срокове и ултиматуми към кабинета. Никого не пресираме, изтъкна тъмносиният водач.

Кънев няма да напуска парламентарната група на РБ. При всяко гласуване обаче ДСБ щели да преценяват дали става въпрос за реформаторска мярка.

По повод думите на Борисов, че до неделя били приятели с Кънев, лидерът на ДСБ каза, че в политиката приятелства нямало. Да не се наричаме чак първи приятели, предупреди той.

Тъмносиният лидер обвини Цветан Цветанов, че непрекъснато инженерствал зад гърба на РБ. В резултат се вземали решение в полза на статуквото и срещу реформата.