Ситуацията в страната се нормализира, заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев пред БНР. Само по този начин той си обяснява, че има намаление с около 20% на делата при частните съдебни изпълнители и увеличение на продажбата на недвижими имоти.

Според него, има известно оживление в икономиката. "Виждаме, че на свободния пазар има увеличение на сделките, а така и с кризата с КТБ, тъй като някои хора са взели решение, че е по-добре да инвестират свободни средства в недвижими имоти.

Много бихме се радвали да се стабилизира икономиката, но чак толкова силно и смело изказване не бихме могли да направим на този етап. Това, което със сигурност можем да кажем, е, че силната тенденция на намаляване на делата при частните съдебни изпълнители означава, че ситуацията се нормализира", каза Дичев.

От Камарата предлагат някои законодателни промени, които да балансират интересите на длъжници и на кредитори.

Което си го обясняваме, от една страна, с някакво оживление в икономиката, защото виждаме, че на свободния пазар има увеличение на сделките, а така и с кризата с КТБ, тъй като някои хора са взели решение, че е по-добре да инвестират свободни средства в недвижими имоти.

Дичев обобщава данните на банковата система според които, една значителна част от парите, върнати по случая КТБ, са вложени в банки. "Доверие има, според хората в банковата система, но очевидно, една част от тези пари, както и друга част, по-голямата, от хора, които са имали финансови възможности, са преценили, че е дошъл моментът да инвестират в пазара на недвижимите имоти, било то и заради сигурност на своите средства. С това си обясняваме ръста на продажбите", каза Дичев

Според председателя на камарата на ЧСИ, внесените в парламента законопроекти са в полза на монополите, а не на потребителите. "Лошо е с частните съдебни изпълнители се вдигат политически рейтинги", коментира още Дичев. Според него Мая Манолова искала да закрие професията им.

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат поредица от промени в Гражданско-процесуалния кодекс, с които да се дадат допълнителни гаранции за т.нар. социални банкови сметки - това са средства от детски, болнични, социални обезщетения, пенсии и заплати.

Частните бирници предлагат гаранции за справедливост на оценката на движими и недвижими вещи, така че, когато се стигне до публична продажба, кредиторът да получи парите си, но и за длъжника да останат някакви средства, както и да бъде въведено правото на обжалване на актове на частните съдебни изпълнители от страна на длъжниците, каквато възможност сега има само в отделни етапи на процеса от частното съдебно производство. Предложенията са предоставени на министерството на правосъдието и на правната комисия, от които се очаква да ги внесат в парламента.