В списъците на ГРАО и МВР за изборите има разлика от около 200 000 души. Това обяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, цитиран от „Нова телевизия". Той отхвърли твърденията, че разликата е от 1 милион души.

Гунев посочи, че сме европейска държава, в която се знае точно колко хора са се родили и са умрели. Той е категоричен, че и държавата, и МВР имат много добра информация за това колко граждани живеят в страната. Освен това броят на гражданите над 18 години с избирателни права е много точно определен.

ГРАО прави сметката колко граждани точно имат избирателни права.

Според зам.-министъра разликата между списъка на ГРАО и МВР се дължи на факта, че има 89 000 души без подменени лични карти, а още толкова никога не са си вадили лични карти. Тези хора, които никога не са си вадили лични карти, имат избирателни права, но трябва да си извадят, за да могат да гласуват.

Филип Гунев обясни, че през последните години партиите са положили усилия тези хора да намалеят. По думите му ако през 2011 г. е имало 140 000 граждани без лични карти, сега техният брой е 78 000.