С разгорещени промени в два закона депутатите обърнаха сериозно внимание на дейността на частните съдебни изпълнители и по-голямата защита на длъжниците.

"Атака" и БСП поставиха на вниманието своите идеи за разрешаване на проблемите с ЧСИ-тата в рамките на Закона за частните съдебни изпълнители, като националистите внесоха законопроект направо за отменяне на Закона за частните съдебни изпълнители. Предложението за цялостна отмяна на Закона е мотивирано от неоснователното и в ненужно големи размери засягане на финансовите интереси на българските граждани от страна на частните съдебни изпълнители.

Законопроектът е радикален, въпреки че действително част от разходите са прекомерни, с което се засягат интересите на гражданите, смятат от ГЕРБ.

Мая Манолова също внесе законопроект за ЧСИ. Предложените от нея изменения предвиждат размерът на таксите, които се събират при принудително изпълнение, да не надвишава размера на задължението и в случаите на доброволно изпълнение, в срока на връчената покана, пропорционалната такса върху платената сума да се събира в половин размер. По този начин се цели да бъде постигнато справедливо и ефективно принудително изпълнение.

В хода на дискусията в правна комисия народните представители изразиха подкрепата си към така предложения законопроект. В зала обаче подкрепата на управляващите се поразклати и това ядоса депутатката.

Председателят на правната комисия се върти като пумпал, подчерта социалистката. За ГЕРБ частните интереси са над интересите на гражданите, според Мая Манолова. Икономическите интереси са големи и вие не можете да им устоите, предположи тя. Управляващите нямали смелостта да отстояват позициите си.

Частните съдебни изпълнители се превърнаха в заплаха за социалната стабилност на държавата, смята и независимият Велизар Енчев. Вие от ГЕРБ работите за лобито на частните съдебни изпълнители, заяви той и подкрепи проекта на Атака. С един удар да отрежем един тумор, призова Велизар Енчев.

Преди гласуването Мая Манолова поиска поименна проверка. След проверката се оказа, че в зала са 174 народни представители. Предложенията на Атака не минаха. За бяха 7 (един от ГЕРБ, един от БСП, един независим и 4 от Атака), 88 против, 50 бяха въздържал се.

Предложенията на Мая Манолова обаче минаха на първо четене. За бяха 141 депутати, 1 беше против, 3 въздържал се. Депутатите реагираха с ръкопляскане на този резултат. Госпожо Манолова, можете да станете и да приемете аплаузите, призова Цецка Цачева, след като мина проектът на левицата.

В кулоарите на НС Мая Манолова обясни, че предложенията й са широко дискутирани и по тях се чули само позитиви. Те са жизнено необходими за хората, изтъкна тя.

В момента ЧСИ-тата имат да събират 5 милиарда лева задължения, по нейни данни. Таксите в същото време били много високи. Ако ГЕРБ бяха отхвърлили предложенията за ЧСИ-тата, както ГПК, щяха да се обясняват пред собствените си избиратели, няма никаква логика в това поведение, смята социалистката.

Манолова припомни, че законът на червените за ЧСИ-тата е получил подкрепата на правна комисия. Текстовете са ясни, смята тя. Левицата е готова да разгледа предложенията на ГЕРБ между първо и второ четене.

Макар да видях как слънцето изгря и залезе няколко пъти в едно пленарно заседание, в което ГЕРБ заявиха позиция "за"- „против", накрая дойде шефът на групата и нещата си дойдоха по местата, обясни Манолова. Очаквам все пак в третия си мандат тези народни представители да започнат да мислят със собствените си глави, допълни депутатката.

По-рано правата на длъжниците обединиха народните представители, които гласуваха единодушно на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) по отношение дейността на частните съдебни изпълнители.

Народните избраници подкрепиха на първо четене предложения на Патриотичния фронт (ПФ) за промени в ГПК, които също са насочени към правата на длъжните у нас.

Едно от предложенията на патриотите е да не може да се започне дело срещу длъжник, без той да е уведомен. Идеята на ПФ е, ако даденият длъжник не бъде открит, за да му се връчи съдебната призовка, то тя да се дава на съседи или да се залепи на видно място.

Единствено предложенията за изменения на ГПК на „БСП Лява България" не успяха да съберат необходимите гласове за приемане, като ситуацията не се промени дори и след поисканото от социалистката Мая Манолова прегласуване.

Една от идеите на левицата е длъжниците да могат да обжалват поставената оценка на ипотекирания имот, обявен за продан. „Сега длъжникът не може да възрази пред частния съдебен изпълнител за оценката, която пък е десетки пъти по-ниска от пазарната цена на имота", отбеляза „червената" депутатка Манолова.

Друго неподкрепено от мнозинството предложение на „БСП Лява България" е длъжникът да има правото да прецени дали е съгласен делото за вземане на задълженията да се води по облекчената процедура или пък да е нормално съдебно производство.

По време на дебата за промените в ГПК социалистката представи интересни данни, според които за изминалата 2014 г. частните съдебни изпълнители у нас са събрали задължения на длъжници в размер на над 1 млрд. лева. Висящите изпълнителни дела за събиране на такива задължения към днешна дата пък са за над 5 млрд. лева.