Всички срещу тероризма.

За това призова президентът Росен Плевнелиев, който удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия.

Ние българите желаем мир, върховенство на закона и човешко развитие за всеки, подчерта той. Всички държави, по думите му, трябвало да спазват принципите на международния правов ред, включително и най-силните. Искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят, изтъкна президентът.

Нашата сила е в сътрудничеството и интеграцията, отчете Росен Плевнелиев.
Тероризмът е глобална заплаха, заяви още държавният глава. Отговорът, по думите му, също трябвало да бъде глобален. Всички трябвало да се обединят срещу тероризма- Европа, Америка, Русия, Китай, а срещу терористите трябвало да се изправи целият арсенал от мерки за сигурност.

Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция, иска президентът. Отговорът на терористичните атаки трябвало да е сигурността в Европа. Не трябвало да се допуска разделение по религиозен и етнически принцип.

Според президента трябва да се подобри контролът по външните граници на ЕС. Той обаче е на мнение, чеизграждането на граници вътре в Европа само ще задълбочи разделението. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията, смята Росен Плевнелиев. По думите му ние ще помогнем на Европа с каквото можем, но и в замяна ще очакваме европейска помощ при нужда у нас.

Въпреки трудностите армията изпълнява конституционните и съюзническите задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС, подчерта още президентът. Той отчете българското участие в задгранични мисии. България има своето достойно участие в много национални формирования на НАТО, на ЕС в мисии във всяка точка на света, каза Плевнелиев.

Според него сега най-важни са модернизацията и хоратаза изграждането на необходимите отбранителни способности. Той поиска сериозен финансов ресурс от държавата за модернизацията на армията.

Президентът е доволен от завишените разходи в отбраната спрямо 2014, но отново настоя те да стигнат до 2% от БВП през 2020.

Досегашният началник на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Атанасов бе назначен на длъжността заместник-началник на отбраната със звание генерал-майор.
Със звание комодор за заместник-командир на Военноморските сили бе назначен капитан I ранг Коста Андреев.
Полк. Явор Матеев бе назначен на длъжност командир на 68-ма бригада "Специални сили" и получи висше офицерско звание бригаден генерал.
За командир на 61-ва механизирана бригада бе назначен полк.Груди Ангелов, който получи звание бригаден генерал.