Депутати и членове от НИС на СДС излязоха с декларация в подкрепа на министъра на икономиката Божидар Лукарски срещу увеличаване на цената на тока за бизнеса.

"Ние, членовете на НИС на СДС и депутатите от партията в парламентарната група на РБ, категорично заставаме зад позицията на председателя на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски.

Нашите аргументи са свързани с икономическите показатели за износа на България през първите 4-ри месеца на 2015 г. Предварителните данни на НСИ за 2015 г. за развитие на износа са много добри", пише в изявлението на сините.

Според тях, за първите 4 месеца е налице ръст на износа от 12,8%. "През периода януари - април 2015 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 14.6 млрд. лева. Само през април 2015 г., общият износ възлиза на 3.9 млрд. лв. и се увеличава с над 12 % спрямо същия месец на предходната година.

Като основен мотив за запазване цената на тока от СДС посочват, че всеки български производител вече е договорил износните си цени, калкулирани по сегашната цена на тока. Увеличението му предполага предоговаряне на тези цени за външните пазари.

"От друга страна, увеличаване цената на тока за бизнеса, неминуемо ще доведе до увеличение на цените на стоките и услугите, което ще рефлектира върху крайните потребители - българските граждани. Отчитайки тези факти, ние сме против идеята за увеличение на тока за българския бизнес", пишат от СДС.