Синдикатите виждат в президента легитимната институция, която може да бъде обединителен фактор в условията на настоящата социална и политическа криза, който да работи по постигането на национално съгласие по важните за обществото въпроси.

Това съобщиха от пресслужбата на държания глава след среща на президента Росен Плевнелиев с президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Според лидерите на двете национални синдикални организации,, президентството е легитимната платформа за провеждането на дебати между парламентарните и извънпарламентарните политически партии, синдикатите, работодателите и гражданското общество.

Обсъдени бяха също така необходимостта за постигане на политическо съгласие по важни за гражданите и за бизнеса въпроси. Сред тях бяха откроени ясни мерки за засилване на антимонополното законодателство, реформите в енергийния сектор, продължаване на административната реформа, включително развитието на електронното правителство, както и изборното законодателство.

Президентите на синдикалните организации предупредиха за риск от нарастване на социалното недоволство през есенните месеци в случай, че не бъдат предприети мерки за удовлетворяване на исканията на гражданите. Според тях вече 23 години е налице дефицит на демократичност, нарастваща бедност и силно усещане за икономическа несправедливост у гражданите, незачитане на техните демократичните права и свободи.

По думите на президента Росен Плевнелиев, градивната енергия на гражданското недоволство трябва да бъде насочена към позитивна промяна.

Държавният глава и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха икономическата и политическата ситуация в страната и обмениха мнения по Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 година.

Синдикалистите представиха на държавния глава становищата си по промените в най-важния закон на страната, като общ беше призивът за повече прозрачност по отношение на разходната част на бюджета.
Според синдикатите изменението на бюджета е важна стъпка и за това трябва да бъдат поети повече и по-ясни социални ангажименти.

Президентът Росен Плевнелиев отново заяви, че ще излезе с позиция по промените, след като приключат дебатите в Народното събрание.