С настъпването на новата 2014 година влизат в сила редица социално-икономически промени, повечето от които са разписани в държавния бюджет.

Токът поевтинява с 10% за нощната и с 1% за дневната тарифа. Заради новите цени в януарските фактури ще има две стойности на консумираната електроенергия. Също така в първото тримесечие на годината цената на газа ще остане същата - 630 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.

От днес минималната работна заплата и обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст стават 340 лева.

Потребителската такса, която пенсионерите ще плащат при посещение на личния си лекар или зъболекар, е в размер на 1 лев. Досега те плащаха 2,90 лв. Разликата ще се изплаща на лекарите от държавния бюджет.

Без промяна остават през тази година условията за пенсиониране. Гъвкави форми и предсрочно пенсиониране при по ниска пенсия няма да има. Изискваните възраст и стаж и за трите категории труд,остават същите както и през 2013-та година.

Парите, които получават съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място, също вече ще са 340 лева (досега бяха 270 лв.). Толкова ще вземат и безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии.

От днес чиновниците ще получават поне 360 лева, защото това е минималният размер на основната заплата за най-ниската държавна длъжност.

Друга важна промяна засяга осиновителите на деца до 5-годишна възраст. Те вече имат право на платен отпуск по майчинство от една година. Досега родителите на осиновено дете можеха да вземат отпуск по майчинство или бащинство, но за дете до две години.

За доход по трудов договор, който не надвишава минималната работна заплата от 340 лв., ще се възстановява удържаният данък. Това обаче ще става през 2015 г. - след като работещите с най-ниски доходи подадат годишната си данъчна декларация. Хората, които работят на минимална заплата, но получават малко над 340 лв. заради прослужено време, също ще могат да се възползват от облекчението, което се въвежда за първи път.