Най-големият проблем и най-големите нередности са свързани с начина, по който се избират изпълнителите на съответните договори.

Това коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Деница Караджова по повод спрените пари по Оперативна програма „Регионално развитие".

Информацията, която имаме, е, че се касае за няколко проекта, обясни Караджова. Основният проект е свързан с интегрирания градски транспорт на община Бургас. Също така има проблем с проект на община Асеновград, проект на МВР за закупуване на техника за пожарната, стана ясно от думите й.

Основните критики са относно процедурите за възлагане на обществени поръчки. Това, което е важно от тук нататък, е съответният управляващ орган да предприеме действия и да проведе отново одит на проектите, смята Караджова.

Според нея от тук нататък на дневен ред е какво се случва с проблема „обществени поръчки", който се оказва препъникамък в проектите.

Анализът на KPMG показва, че 74% от корекциите са на база сгрешени процедури за обществени поръчки, което е наложило и най-големите корекции, изтъкна Деница Караджова.

Да не изпадаме в политическа истерия, призова тя депутатите. По думите й, става въпрос за проекти от 2009-2013 и реално 4 правителства със служебния кабинет са ги управлявали.

Не съм врачка и боб не хвърлям, така тя отговори на прогнозата на опозицията, че ще има още спрени средства от ЕС.