Разликата между ГЕРБ и БСП се е стопила до по-малко от 2% заради скандалите с подслушванията. Това показват данни от проучване на Агенция „Медиана", съобщи шефът на Агенцията Кольо Колев.
Националното представително изследване е проведено в периода 19-22 април по поръчка на в. "Труд".

По-рано днес обаче от Центъра за анализи и маркетинг представиха свое проучване, което констатира, че СРС гейт не оказва влияние на електоралната подкрепа, а разликата между ГЕРб и БСП е около 6 процента.

Проучването на Медиана е на принципа face-to-face, като хората са били интервюирани в домовете им. Анкетираните са били питани какво мислят по скандала с подслушванията.

Според изследването към днешна дата в парламента влизат 5 политически сили: ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, "Атака" и "България на гражданите".

На въпроса "Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували", 23.2% от запитаните посочват ГЕРБ, а 21.4% - БСП, става ясно от изследването на социологическата агенция.

Разкритията около МВР са отказали част от симпатизантите на досегашните управляващи да гласуват отново за ГЕРБ и са засилили броя на колебаещите се.

При твърдите ядра на двете партии, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, БСП дори вече води, посочи Кольо Колев.