Сергей Станишев вкара търговците в храма, вкара БСП във вътрешнопартийни битки и борба на икономически интереси и носи отговорност за загубата на 100 000 гласа заради омразата си към Георги Първанов.

Това заяви пред БиТиВи социалистът Кирил Добрев. Той реторично запита: „Кой изстиска партията като лимон в името на това да бъде лоялна към партийното ръководство?".

Запитан дали боли два пъти с ДПС, Добрев коментира, че по-лошото е, че на някои може би им хареса, а на Сергей Станишев „може би му е било приятно" - в името на това ГЕРБ да не бъдат на власт.

Социалистът определи реваншистката политика като грешка. Той бе категоричен, че Станишев е трябвало да присъства както на пресконференцията след парламентарните избори, така и на заседанието на Изпълнителното бюро.

Добрев се обяви за стабилно правителство с възможно най-дълъг мандат. „Ако по времето на Тодор Живков на 4 години се сменяха правителствата и всяко ревизираше предходното, щяхме ли да имаме централи", запита той.

Кирил Добрев е категоричен, че БСП е кауза. „Тая партия ще я променя. Имам амбицията, имам хората. Тая партия ще я променя и ще я оставя на следващото поколение", заяви той.

„2009 г. имахме тежък конгрес. Сергей Станишев остана председател с ангажимента към младото поколение да изчисти партията. Не само, че подведе хората, но и се обгради с тези, които нямат амбиция за неговия пост", обясни Добрев.

Той обясни, че между 140 и 180 от делегатите на всеки конгрес са „платен апарат" и всеки, който се изправи срещу ръководството, започва с пасив.

По думите му „тричленката" в ръководството на БСП (Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова) от години решава кой ще прогресира и кой ще бъде смачкан в партийните редици. Добрев припомни, че на „Позитано" в момента властват тези, които са се преборили с бившите „партийци" и вероятно окопаването се дължи именно на спомена за това как сегашните ръководители в червено са стигнали до позициите си.

По думите му резултатът е, че едва 6% от гласовете за БСП са от хора под 40-годишна възраст - сред които са и децата на активисти. В същото време много млади хора разочаровани напускат структурите на партията.