Здравният министър Петър Москов е съгласен с критичните забележки на министър-председателя от вторник, че тонът и начинът на разговори с ДПС трябва да бъдат променени, за да могат да минат промените в Конституцията, защото съдебната реформа ни засягала всички еднакво. Това обяви той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той уточни, че с ДПС имали много какво да си кажат. "Трябва да се намери консенсус, защото целта е важна. Трябва понякога да прехапеш себе си, да има връщане на масата на разговорите, без квалификации и епитети", посочи Москов.

По думите му, представители на Реформаторския блок, вкл. и той, щели да се срещнат днес с представители на ДПС. "Не става въпрос за извинение, аз за тон или за конкретни думи още миналата година съм поднесъл извинения", обясни той.

"Ще направя всичко възможно ДПС да подкрепи проекта на управляващите. Има приоритет и той е провеждането на съдебната реформа и промяна в Конституцията. Конструктивен диалог от страна на РБ ще има, стига тонът на РБ да не е само повод за отказ. Тогава ще стане ясно, че всъщност има нежелание или фалшива евроатлантическа ориентация", констатира Москов.

РБ щели да направят нужното усилие. Правели го и депутатите от ГЕРБ. Имаме една и съща цел. Срещата с Лютви Местан е по предложение на Радан Кънев, поясни той.

В тази връзка той коментира и плакатите, озаглавени "#ПСИХОдесни", появили се из столицата, на които присъства и неговият лик, както и разпространено видео, в което се изтъква, че авторите на съдебната реформа пречели на любовта към Русия.
"Това е страшно", отсече той и запита дали съдебната реформа е залог за геополитическата ориентация на държавата.

„Ако любовта към Русия се изразява в това съдебната система да остава същата клоака,  мерси, казвам аз, за туй, любе", допълни той.

"Това нещо придобива масивен геополитически оттенък. Обичаме ли Русия и показваме ли, че обичаме Русия, като не правим съдебна реформа - това е доста болнаво, не мислите ли?", запита реторично Москов.

Министърът на здравеопазването коментира и здравната реформа. Той отговори на въпроси на зрители. Един от тях бе във връзка с парите в НЗОК и колко от тях се използват за обзавеждането на скъпи кабинети и луксозни почивки. По думите на Москов, обзавеждането в кабинета му по никакъв начин не е свързано с парите на хората в Касата. А пък ръководствтото на НЗОК успяло да спести 8 млн. лева разходи за издръжка на администрацията на Касата, които били влети в реалното здравеопазване.

Москов коментира и това, че няма лекари у нас. По думите му, не е напълно вярно, че няма лекари и поясни, че има в някои специалности недостиг на кадри.

НЗОК ще има право на селективен избор с кои лечебни заведения да сключва договори. Имаме толкова много болници, защото досега никой не го е контролирал, а това е неефективно и системата е финансово непрогнозируема. Когато стане националната здравна карта, ще се определят и достатъчен брой болници, а Касата ще сключва договори с болниците, които селектира. Защо всички питат какво ще стане с болниците, а не питат какво ще стане с пациентите, запита Москов.