Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата. За това призова вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия, където разясни още веднъж част от анонсираните вчера от властта мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката в извънредната ситуация заради разпространението на коронавирус.

Томислав Дончев бе категоричен, че мерки като намаляване на ДДС ставката няма да подкрепи потребителите, а ще бъде в подкрепа на предприемачите и търговците. Така той бързо отсече въпроси по темата. По подобен начин вицепремиерът пресече и въпроси за отлагане на данъците и осигуровките: за такава мярка не може да се мисли, при положение, че са минали едва 10 дни от извънредното положение.

Какво повече като мерки за начало, попита Дончев.

Изключително важно е в момента тотално да се ограничи движението на хора, но да се осигури бързо придвижване на тежкотоварния трафик.

Държавата ще издържи колкото трябва - не можем да си позволим да проявяваме малодушие, заяви Дончев и призна, че може да се стигне и до взимане на нов дълг. Припомняме, че такова признание направи вчера и примерът и финансовият министър Владислав Горанов. Томислав Дончев се надява до такава мярка като взимане на дълг да не се стига.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

Томислав Дончев обаче подчерта, че огласените вчера мерки са само в началото на кризата, а в последствие ще се търсят и други варианти. Нужно е обаче да мине време, да се видят реалните отражения на здравната криза върху икономиката.

А и никой не знае колко ще продължи кризата. Дончев припомни, че има прогнози, които говорят за пик през септември месец. "След здравната криза ще трябва да се справяме с последствията в икономиката", посочи Дончев, според когото в момента сме в първия етап - здравната криза. В тази ситуация всеки един ще търпи лишения, подчерта Томислав Дончев.

Караниколов предупреди бизнесът да не лъже заради мерките

Караниколов предупреди бизнесът да не лъже заради мерките

Държавата готви още мерки за икономиката при по-дълга криза

Той отхвърли критики, че държавната помощ ще бъде за тесен сектор от бизнеса - "От къде знаят какъв е обхватът при положение, че няма още изработен критерии и механизъм", попита Томислав Дончев.

Той увери, че държавата се опитва да осигури максимално широк обхват, имайки предвид, че засегнатите сектори са не само видимите като хотели, ресторанти и увеселителния сектор. Кризата вече има отражение дори и автомобилостроенето с намалелите поръчки в световен мащаб.