Възстановяват се плащанията по всички оси на Оперативна програма „Регионално развитие" . Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България и Камарата на строителите.  На срещата бяха обсъдени възможностите за възстановяване на плащанията към общините и строителния бранш за проекти, финансирани от Структурните фондове на ЕС.

„Благодарение на активната работа и  диалог между институциите плащанията се възстановяват", посочи вицепремиера. От началото на седмицата в сертифициращия орган на ОПРР са внесени искания плащане на  188 млн.лв., които още днес започват да се издължават. Захариева уточни, че средства за това са намерени от резерви в бюджета.

Вицепремиерът припомни, че две от осите на ОПРР са спрени от Европейската комисия, а сертифициращият орган от българска страна е спрял плащанията по останалите.

Тя съобщи още, че със средства от бюджета ще се извършват и плащания  за проекти по  Оперативна програма „Околна среда", която е в най-тежко положение и изцяло спряна от ЕК. В момента на подаване на искане за плащане от страна на Управляващия орган, което отговаря на изискванията, ще има периодични плащания.

Екатерина Захариева припомни, че основен приоритет на служебното правителство е бил да намери средства, с които да разплати свършената работа към строителните фирми и общините по спрените програми до тяхното размразяване от ЕК.  По думите й има доста забавени неща, които трябва да се свършат в кратки срокове, за да се възстанови нормалния ритъм на строителство,  да не се провали строителния сезон и да се върне доверието на бизнеса и гражданите в институциите.  „Търсим резерви и  структурираме бюджета така, че до края на годината да не се загубят 3 млрд. лв. по Оперативните програми, затова ще плащаме от бюджета до възстановяване на средства от ЕК", категорична бе Захариева.

По отношение на Фонд ФЛАГ, Екатерина Захариева заяви, че заедно министъра на финансите Румен Порожанов търсят варианти финансовият инструмент да продължи да функционира, защото е важен и работещ.

От НСОРБ изказаха благодарност към вицепремиера Екатерина Захариева за предприетите мерки и възстановеното плащане по програмите, тъй като заради замразеното финансиране има опасност от декапитализиране на общините и невъзможност за работа по проекти в следващия програмен период.

Камарата на строителите изрази своята благодарност за възстановения диалог, тъй като такъв е липсвал в последната година. Според бранша възстановяването на плащанията е добро послание към всички институции.

По данни на Камарата на строителите, фактурираните от фирмите, но неразплатени дейности по оперативните програми са за 700 млн.лв.