Ден, след като Уикилийкс разпространи доклади на американски посланици у нас, в които се говори за премиера Борисов, в парламента дойде посланик Уорлик, който даде брифинг за медиите.

Той отправи силно, по думите му, послание, че отношенията между България и САЩ са изключително силни и никога не са били по-силни от настоящия момент.

За мен винаги е удоволствие да бъда в българския парламент, изтъкна пред медиите той. По думите на посланика след промените България винаги е била приятелска страна на щатите, а сега в рамките на НАТО е и близък съюзник.

По повод излезлите грами в Уикилийкс Джеймс Уорлик заяви:"Искам българските граждани да знаят, че отношенията между България и САЩ са изключително силни и имаме пълно доверие в българския премиер".

По думите на посланика САЩ изпитват изключително уважение към Бойко Борисов. Уорлик заяви, че грамите, излезли в Уикилийкс не представляват официалната позиция на външната политика на САЩ.

Той обаче отказа да коментира съдържанието им. Посланикът на САЩ няма обяснение, защото точно сега излиза наяве докладваното от предшественика му Джон Байърли.

На въпрос на News.bg дали той докладва на правителството си за егото на българските политици, посланикът отговори: "Докладваме за много неща, по много въпроси. Това ми е работата да докладвам по най-различни аспекти за българското общество и за България".
Припомняме според грамите в Уикилийкс Байърли докладва на САЩ, че егото на премиера Бойко Борисов е пътят да му се влияе.

Уорлик не пожела да навлезе в подробности какво докладва американското посолство от София.

Той уточни, че това, което казва пред българските граждани в публичните си прояви, не се различава много от това, което споделя с американските власти.

Както знаете, аз съм бил и критичен, казвал съм и похвали, съответно нашите доклади към Вашингтон също са били такива - открити и честни, подчерта Джеймс Уорлик.
Всички тези доклади засвидетелстват нашето силно сътрудничество и готовност да работим с България, допълни той.

И вчера, и днес, американският посланик у нас е разговарял с министър-председателя за случая с грамите в Уикилийкс.

Разговарял също и с предшествениците си Джон Байърли и Нанси Макълдауни. И тримата били съгласни, че взаимоотношенията между САЩ и България никога не са били по-добри от сега.

Посланикът бе лаконичен в коментара си за случая с партията на Волен Сидеров пред Джамията в София, заявявайки, че САЩ подкрепя свободата.

Междувременно в кулоарите на парламента вътрешният министър не пожела да коментира грамите, появили се Уикилийкс, в които главно действащо лице е премиерът Борисов. Той дори предположи, че в тях може да има и добавяни думи.

Запитан очаква ли да се появи в Уикилийкс и негов профил, Цветанов каза: „Всичко е възможно".

БСП депутатът Петър Курумбашев обърна внимание на случващото се в кулоарите на парламента.

„Обикновено след парламентарния контрол премиерът излизаше и даваше изявления. Но сега вместо него излезе и даде изявление американският посланик. Не знам дали това е нова практика, която се въвежда в българския парламент", коментира Курумбашев.

Той се обърна към журналистите с въпроса дали смятат, че това, което се публикува в Уикилийкс е манипулирано. „Или смятате, че американският посланик е манипулиран? Или смятате, че той ни напомня например, че има покровителство на търговия с метамфетамин", попита още депутатът.