Коалиционният съвет на кабинета и управляващите партии хвърля „спасителен пояс" към Кунева.

Въпреки думите на вицепремиера Румяна Бъчварова, че съветът бил регулярен, най-вероятно свикването му е по повод вчерашното отхвърляне на ключовия антикорупционен закон.

Важната тема е отношението между коалиционните партньори, коментира вицепремиерът и вътрешен министър. Няма принципни различния между нас, поясни Бъчварова по повод закона на Кунева.

Започва диалог с цел да се подобри този законопроект, стана ясно от думите й. Имало разбиране сред партньорите, че той е необходим и затова трябвало да се приеме в законовия срок.

На свой ред вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че на 3 декември ще бъде внесен новият редактиран и консенсусен закон за борба с корупцията. Нямаме право да изглеждаме по-малко решителни, отколкото се очаква от едно реформаторско мнозинство, категорична бе тя. Трябвало да се изчистят спортните моменти, че един аниткорупционен орган ще злоупотреби с правомощията, които ще му се дадат.

Кунева вече е разговаряла с Борисов и станало ясно, че законът щял да бъде още по-строг и амбициозен. Тя призова формациите да не се делят на леви и десни по темата за борбата с корупцията.

Проблемна тема се оказало това кой да избира ръководителя на антикорупционния орган. По думите на вицепремиера хората харесвали румънския модел за борба с корупцията, както и модела на Словения и САЩ. За мен въпросът е той да бъде независим орган, а не да се борят институциите да го направят зависим от себе си, подчерта тя. Гаранция пък за анонимните сигнали били хората, които ще работят в органа.

Според нея се предлагал работещ модел за борба с корупцията. Има въпроси, на които този закон отговаря и той отговаря по начин, който българското общество очаква, категорична бе Меглена Кунева.

Нямало индикация, че законът няма да получи подкрепа в пленарна зала, след като 4 парламентарни комисии му дали „зелена светлина". Сега според Кунева това било сигнал, който и депутатите ще разберат. В момента авторитетът на България за силна решимост за борба с корупцията е в техните ръце, изтъкна тя. Трябва да дадем гаранции, че този орган е независим, подчерта Кунева.

По-късно финансовият министър Горанов коментира, че подкрепа не се подарява, но пък щял да се търси консенсус по проблемните теми.

Найден Зеленогорски пък поел ангажимент да убеди „човек по човек" депутатите в ползата от закона.

Доста разговори предстоят, каза и лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му първият разговор вече бил проведен и днес едни се примирявали, а други се смирявали.

Приемането на твърдо антикорупционно законодателство, по думите му било, смисълът за участие в коалицията. Доста бързо колегите разбраха, че сме много сериозни, увери Радан Кънев. Това било и причина да продължи съществуването на коалицията.