Дежа вю около сградата на Народното събрание. Със спомен от миналия 42-и парламент депутатите бяха посрещнати като за „добро утро" с викове „Оставка". Недоволният гражданин обаче бе само един за сметка на пазещите го поне десетима униформени полицаи. Точно срещу вратата на служебния вход на сградата на властта протестиращият посрещаше народните избраници с въпроси: „Докога ще ограбвате българския народ?" и ги призоваваше с „Оставка".

Денят за дежа вю обаче не е случаен, тъй като народните избраници ще започнат ударно работната си седмица с гласуване на оставката на ген. Стоян Тонев. След разразилия се скандал за злоупотреби във ВМА по времето, когато той е бил шеф, Тонев подаде оставка като председател на здравната комисия в парламента и като народен представител.

Като точка втора депутатите ще се заемат с ратифицирането на споразумението за тегленето на искания от кабинета „Борисов 2" заем от 16 млрд. лева.

Припомняме, че все още не е ясно дали правителството ще получи необходимата подкрепа за новия дълг, тъй като дори и след редица разговори от Патриотичния фронт оставиха въпросителен върху гласуването си в пленарна зала.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че исканият дълг е съобразен с необходимостта от финансиране на дефицита и падежите на стари дългове до 2017-та година.

Дебатите по искания от кабинета 16-милиарден дълг трябваше да се проведат миналата седмица, но ГЕРБ си осигуриха още време, за да убедят партньорите си. Това се наложи, след като намерението за заема срещна сериозен отпор.

От БСП и „Атака", ДПС и АБВ се обявиха твърдо против. ГЕРБ и Реформаторският блок ще натиснат зеления бутон „за" при гласуване на заема.

БДЦ също обявиха, че ще подкрепят взимането на заема.