България трябва да има много балансирана външна политика. Това заяви журналистът Елена Йончева в коментар по Нова Телевизия.

Тя коментира ситуацията с „Ислямска държава" и отражението, което може да окаже в страната ни.

„Трябва да сме достатъчно критични към това, което прави нашата цивилизация в тази част на страната, защото тези радикални елементи особено тези 3000 европейци, които се бият на страната на "Ислямска държава", те не се появяват от нищото. Това е в резултат на войната в Афганистан и в Ирак", обясни Йончева.

В предаването „Събуди се" участва и арабистът проф. Владимир Чуков.

„Това, което виждаме като информация и опит от Близкия изток не би трябвало да ни окуражи. Вчера излязоха много интересни цифри за прилива към "Ислямска държава" въпреки всичко. Бумът на прилив на членска маса е бил през юли месец, когато беше обявен Халифатът - 6300 души са преминали на страната на Абу Бакр ал Багдади, командир на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Септември, когато Обама обяви своята международна коалиция - 200 човека. Само за два дни - 23 и 24 около 80 човека са станали членове на тази терористична групировка", заяви той.

„Ние, като общество трябва много силно да наблюдаваме това, което прави в момента Турция. Тя си отстоява на 100% националните интереси, но налага своя модел за борба с джихадистите като автоматично ги слепва с премахването на Башар Асад, което като цяло означава направляване на ударите на международната коалиция", коментира още проф. Чуков.