Където и да пипнеш все мирише.
Това коментира в ефира на Нова тв бившият социален министър Иван Нейков по случая с инцидента с хотел "Виктория" в комплекс "Слънчев ден". Припомняме, в сряда вечерта сградата се срути. Четирима души загинаха под отломките.

Няма задържани по случая със срутването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден".   Още...

По данни на Нейков, абсолютно навсякъде е имало нарушения на изискванията за събарянето на сградата. Въпиющо нарушение и дори престъпление, според него е да се наеме човек, който няма квалификация, за да разрушава сгради.

Нейков дори определи случая като опит за непредумишлено убийство. Работодателят е длъжен да пази здравето и живота на работниците, изтъкна той.

Квалификация и инвестиране на условия на труд - това са първите неща, от които се отказват работодателите в условия на криза.

35 са смъртните случаи миналата година по време на работа. Около 700 злополуки на работното място са се случили през 2014.

За първите месеци на тази година вече има 600 трудови злополуки. За подобни инциденти, според Иван Нейков, винаги е виновен работодателят.

Зад една трудова злополука стои човешка грешка, изтъкна бившият социален министър.

Според него трябва да има по-засилен контрол за условията на труда. Нужна е законодателна промяна, за да има по-строг контрол по спазването на безопасни условия на труд. На Инспекцията по труда пък трябва да се дадат по-сериозни правомощия при проверките.