Сериозните хора не разговарят един с друг през медиите, особено при очевиден риск това да попречи на много по-важни обществени процеси като конституционната промяна и съдебната реформа.
Това заяви реформаторът Радан Кънев след проведена среща именно по тези две теми с главния прокурор Сотир Цацаров в прокуратурата. Кънев бе придружаван от Петър Москов в качеството му на зам.-председател на ДСБ.

Той обясни, че не бива да се допуска напрежението и медийните интерпретации, медийното общуване като политици от правителството и главния прокурор да попречи на сериозния диалог за съдебната реформа.

Обвинител №1 и двамата реформатори стигнали до общо становище, че разговорът за конституционни промени вече е изцяло на политическата плоскост. Прокуратурата вече е представила професионалното си виждане, което включва категорична подкрепа за идеите, свързани с разделянето на ВСС, с прекия избор на магистрати, както и на голяма част от другите предложени промени в Конституцията.

Оттук нататък прокуратурата не е участник в политически разговор. Наша задача е да съберем 180 гласа в Народното събрание", подчерта Радан Кънев, уточнявайки, че държавното обвинение нито помага, нито пречи за тази цел.

По отношение на политическите намерения за промени в българската прокуратура, Радан Кънев изтъкна, че никой никого не маха и никой никого не слага. Той напомни, че ВСС избира главния прокурор, когато му изтече мандата. Обща воля е декларирана на срещата за това, че прокуратурата трябва да се реформира.

По други текстове обаче Кънев уточни, че имат разминаване от чисто професионален характер. По думите му, се касае дори за професионално-синдикален характер, доколкото съдиите и прокурорите не членуват в синдикати, но става въпрос за тяхната професионална съдба. „Поехме ангажимент за диалог по тази част от проекта", увери Кънев.

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов потвърди, че не е работа на главния прокурор, а тяхна да убеждават политическите сили за промените. Всеки ден провеждат разговори с различните участници в диалога.

Реформаторът Кънев посочи, че реформата била продукт на много сериозни преговори и компромиси. По думите му, нямало реформа на Реформаторския блок или на министъра на правосъдието Христо Иванов, а имало национален приоритет.

Междувременно той загатна, че по време на срещата са намесили дори Достоевски, но не стана ясно в какъв контекст.

Предстои да се проведе среща и с Христо Иванов.