От няколко дни членове на комисията, която свали имунитета на Волен Сидеров, получавали заплахи по телефона. Това обяви на брифинг в парламента председателят на Анкетната комисия Димитър Главчев.

Герберът подчерта, че снимките на депутатите от комисията и телефонните им номера се излъчвали в партийната телевизия на "Атака".

Главчев доказа думите си, пускайки звуков файл, в който прозвучава директна заплаха: „Обажда се един гражданин на Република България. Искам да питам г-н Главчев защо иска да осъди честен човек като Волен Сидеров? ГЕРБ ще бъдат свалени и цялото правителство ще бъде пребито в центъра на София", се казва в звуковото съобщение на неизвестен гражданин.

Главчев е категоричен, че комисията има само функции да проучва факти и обстоятелства, а не да съди Сидеров.

Заради заплахите, депутатите са твърдо решени да сезират прокуратурата, както и всички останали компетентни органи. Със същите неволи са се сблъскали и Емил Димитров - Ревизоро, Десислава Атанасова и Ана Баракова.

Според Ревизоро на депутатите в българския парламент не им се дава възможност да работят или са подлагани на натиск, както на студентите в НАТФИЗ. По думите му, излиза, че комисията, която е създадена с решение на НС, не трябва да работи, само защото на един депутат не му харесва.

Той постави въпроса СЕМ къде в програмната схема е разрешил телефони и лични данни да бъдат пускани, за да могат всякакви хора да се обаждат.

Десислава Атанасова определи случката като поредната низост на народни представители от "Атака". Нашите снимки и телефони се въртят почти денонощно по въпросната телевизия, коментира депутатката. Недопустимо е, по думите й, СЕМ и всички останали държавни органи, които имат механизми да се противопоставят на такива действия, да бездействат.

И Ана Баракова се оплака от заплашителни съобщения, които започвали от 17.00 и продължавали цяла нощ. Гласът отсреща й казвал: „Вие сте недостойна да говорите или гласувате срещу великия Волен".

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ, която бе и член на комисията за имунитета на Сидеров и Чуколов, върху депутатите се оказва подобна репресия. Самата тя получила заплаха, че народните представители в комисията не са хората, които трябва да вземат решение по отношение на един „изключителен човек". Имало заплахи, че те ще си го получат.

Атанасова не се страхува, тъй като в сградата на НС се чувствала достатъчно защитена. Но е недопустимо една медия да си позволи нещо подобно, смята депутатката. Аз не съм изненадана от всичко, което се случва, посочи Десислава Атанасова. За случилото се потърпевшите ще сезират СЕМ и прокуратурата.

Според депутата от „Атака" Илиан Тодоров телефоните на всички народни представители в 43-ото НС и в 42-ото НС могат да бъдат намерени в интернет от всеки един гражданин. Атакистът даде бърз урок за това как всеки можел да се сдобие с номерата на депутатите. Влизате в Гугъл, пишете "телефони на народни представители" и там са телефоните на абсолютно всеки един от нас, обясни Тодоров.

Депутатът се жалва, че през 2013 г. лично на него са му се обаждали през нощта всякакви "дрогирани", които го заплашвали със саморазправа. „Тогава не съм се оплаквал, не съм ревал, не съм давал пресконференции", коментира Тодоров, допълвайки, че не вижда какъв е проблемът.

По думите му, ако някой се е почувствал застрашен или обиден, да си търси правата.