„24 часа

Брюксел осуети троен “атентат” срещу Цацаров

Както обикновено, сайтове, чиито собственици имат съдебни грижи, тиражираха в късните часове “новината”.

Безкритично бе съобщена и в късната емисия на Би Ти Ви, която се излъчва на запис. “Новината” бе съобщена с източник “Медиапул” още в сайтовете “Офнюз”, “Дневник” и “Клуб Z”.

В четвъртък сутринта посланикът на Европейската комисия в София Огнян Златев разпространи официално становище, че Европейската комисия не е писала такъв документ, за какъвто твърди “Медиапул” и че ЕК никога не е искала отстраняване на Сотир Цацаров.

 

 „Стандарт”

Правят филм за Перперикон

Филм за Перперикон ще прави проф. Николай Овчаров. Археологът, известен като българския Индиана Джоунс, ще работи върху сценария на 20-минутната лента през зимните месеци. Той обяви новия проект, след като приключи проучванията в Акропола на Скалния град. Във филма ще се използват и спиращи дъха кадри, снимани с дрон. Така хората ще могат да се насладят на величието на древния град от птичи поглед - с Акропола, двореца светилище, храма на Аполон и др.

„Монитор”        

2000 умират от вътрешноболнични инфекции

Не по-малко от 2000 българи умират всяка година от бактериални пневмонии и възпаления на пикочните пътища, причинени от вътрешноболнични инфекции. Това съобщиха инфекционисти по време на семинар за превенцията и контрола на вътреболничните инфекции, който се проведе в София днес. Клиниките ни бъкат от всякакви „коки”, които впоследствие докарват редица тежки заболявания. В България повечето от смъртните случаи са причинени именно от вътрешноболнични инфекции, които са ударили пациента след изписването му или са тлеели дълго време, дори месеци след като се проявят в някакво тежко

„Сега”

Прокуратурата предупреди за наводнения от опасни язовири

Наводнения заплашват отново страната заради хаоса и пълната безотговорност по отношение на язовирите, предупреди Върховната административна прокуратура (ВАП) на фона на задаващите се валежи. Институциите не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони. Към днешна дата язовирите и реките са все така опасни, но никой не взима мерки, установи последната проверка на прокурорите. Става дума за 2743 водоема, от които 268 са без ясен собственик.